Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt percet kapnak a köztévében az ellenzéki pártok az EP-programjaik bemutatására

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az európai parlamenti választáson listát állító összes párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorsávjában – tájékoztatta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. döntéséről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden közleményben az MTI-t.

A pártok képviselői a közjegyző jelenlétében május 2-án sorsolt sorrend alapján érkeznek majd a stúdióba, a sorrendről közleményben ad tájékoztatást a médiaszolgáltató.

A választási program ismertetésére vonatkozó öt percet a törvényben garantált időkereten felül biztosítja a pártok számára a közmédia

– áll a közleményben.

És egy jó időre valószínűleg ez lesz az egyetlen lehetősége az ellenzéknek a köztévében való megszólalásra.

Ahogy azt a tavalyi országgyűlési választások óta egyre többször kifogásolja az ellenzék, a magyar állampolgárok adóforintjaiból fenntartott köztévé igencsak egyenlőtlen tájékoztatást végez.

Míg rengeteg lejárató anyag készül ellenzéki politikusokról, vendégként pedig gyakorlatilag csak a választási kampányok idején szólalhatnak meg, addig a kormány számos intézkedését pozitív színben tünteti fel a köztévé, a számára kényelmetlen ügyekről viszont egyáltalán nem számol be, a Fidesz-KDNP politikusai pedig visszatérő vendégei a műsoroknak.

A tavalyi választási időszakban például csak azért kerülhettek képernyőre nem fideszes politiksuok is, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egymillió forintos bírságot szabott ki, amiért az M1 nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet. Mivel a kampány első két hetében kizárólag fideszes politikusokat hívtak be a köztévébe, a bizottság a bírság megfizetése mellett ellenzéki politikusok meghívására is kötelezte a televíziót.

Az ellenzékieknek biztosított ötperces blokkokban éppen ezért a legtöbb politikus  inkább erre az egyenlőtlenségre próbálta felhívni a figyelmet, minthogy ebbe az igencsak rövid időbe sűrítse pártja választási programjának ismertetését.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője például két év után jutott be a köztévébe, az ő öt perce elég emlékezetesre sikeredett:

De emlékezetes pillanatokat szerzett a nézőknek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) csirkeembere is, aki öt percben kotkodácsolta el a párt programját:

Hajnal Miklós a Momentum választási programja helyett a párt által összegyűjtött választói kérdéseket olvasta fel Orbán Viktornak címezve:

Juhász Péter, az egykori Együtt elnöke négy év után léphetett be újra a köztévé stúdiójába, ahol olyan fideszes korrupciós ügyekről beszélt, amik egyébként biztosan nem jelenhettek volna meg:

Hogy idén mire használják fel a pártok a köztévé által nagylelkűen a törvényben garantált időkereten felül biztosított öt percüket, az hamarosan kiderül.