Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a fegyveres feszültség a Perzsa-öbölben, Trump megadta a számát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mivel az Egyesült Államoknak nincs Iránban diplomáciai intézménye, a Svájci Nagykövetség látja el a közvetítő feladatokat Irán és az USA között. Pénteken érkezett a hír, hogy a Fehér Ház átadott egy telefonszámot a követség részére, arra az esetre, ha az iráni vezetés tárgyalni szeretne a Perzsa-öbölben nemrég kialakult komoly feszültségekre.

Az Iránnal kötött atomalku felmondó Trump-kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton május 5-én jelentette be, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-anyahajót a Perzsa-öbölbe irányítják figyelmeztetésképpen, mert a hírszerzés iráni részről érkező fenyegetést tárt fel.

Az amerikai kormányzati és katonai forrásokat elemzők szerint azonban ez a flottamanőver egy ideje már így is be volt tervezve. Az Eurasia Group nevű, New York-i székhelyű politikai kockázatelemző cég szerint azonban az anyahajó felvonultatása akkor is veszélyeztethet egy válaszlépést, ha az csupán „egy rutinszerű manőver újracsomagolása”.

„Egy repülőgép-anyahajó, amelyen legalább 40-50 repülőgép és 6000 katona van, korábban komoly fenyegetésnek számított volna, de most… a fenyegetések lehetőségekké változtak.”

nyilatkozta Amirali Hajizadeh, az iráni Nemzeti Gárda egyik parancsnoka.

„Ha [az amerikaiak] lépnek, ott sújtunk le, ahol a legjobban fáj.”

– tette hozzá.

Az iráni külügyminiszter, Javad Zarif korábban azt nyilatkozta

„Nem gondoljuk, hogy Trump elnök úr konfrontációt akar, de tudjuk, hogy vannak emberek, akik afelé tolnák.”

Donald Trump nemrég valóban azt nyilatkozta a fehér házi tudósítóknak, hogy nem akar konfrontációt:

„Nekik azt kéne tenniük, hogy felhívnak engem, leülni velem; meg tudnánk állapodni, elég előnyösen… Nem keressük a lehetőségét, hogy bántsuk Iránt.”

forrás: Reuters, CNN