Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közös pont a Republikánus és a Demokrata Párt között az Orbán-Trump találkozó fölött érzett aggodalom

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktort hétfőn fogadja a Fehér Házban Donald Trump, a találkozón hivatalosan a Trump adminisztráció kelet- és közép-európai kapcsolatait kívánják megerősíteni, de a Direkt36 értesülései szerint korábban nagyértékű fegyverbeszerzésekről és közös energetikai projektekről tárgyalt a magyar és az amerikai kormány, ezt véglegesítheti a hétfői találkozó.

Május 10-én a Szenátus Külügyi Bizottsága nevében négy amerikai szenátor, ketten a Demokrata Pártból, ketten a Republikánus Pártból levélben fejezték ki afölött érzett aggodalmukat, hogy Trump fogadja Orbánt.

A levélben azt írják, hogy „Magyarországon az elmúlt években jelentős hanyatlásnak indult a demokrácia.” Erre példaként említik a Fidesznek kedvező választási rendszert, a kormányzat által befolyásolt igazságügyi rendszert és a sajtószabadság korlátozását. A magyar-orosz kapcsolattal külön foglalkozik a levél, amivel kapcsolatban különösen mély aggodalmukat fejezték ki az azt jegyző szenátorok.  Arra kérik Trumpot, hogy hozza fel ezeket a problémákat a találkozón.

A levelet a bizottság republikánus elnöke, James Risch és a korábbi republikánus elnökjelölt, Marco Rubio is aláírta, valamint Robert Menendez és Jeanne Shaheen demokrata szenátorok. A Fehér Ház csak annyit reagált a levélre, hogy a találkozó célja csupán a két ország közötti stratégiai együttműködés megerősítése, nem pedig minden egyes probléma átbeszélése.

A Direkt36 tudósítása szerint David Cornstein budapesti nagykövet beszélt az USA és Magyarország között alakuló üzletekről néhány héttel ezelőtt.

Cornstein szerint „a magyar kormány csillagászati árú fegyverüzletekre is készül”, pontosabban egymilliárd dollár körüli üzletre.

A kötendő üzletről először a Népszava írt, a Direkt36 értesülései szerint pedig megkötése már mindkét fél részéről eldöntött tény. A hírek szerint Magyarország középhatótávolságú légvédelmi rendszert vesz az amerikai Raytheon gyártól.

Címlapkép: Orbán Viktor facebook-oldala