Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadik hónapja tüntetnek a kormány ellen, Molotov-koktélokkal dobálták meg a miniszterelnök irodáját Albániában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már harmadik hónapja tartanak Albániában a kormányellenes tüntetések, amelyen a résztvevők a korrupcióval és választási csalással megvádolt miniszterelnök, Edi Rama távozását követelik. Szombat este a tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták meg a miniszterelnök tiranai hivatalát. A rendőrség szerint az este folyamán egy tucatnyi rendőr és néhány tüntető sérüléseket szenvedett.

A kormányzó Szocialista Párt és a miniszterelnök elleni hónapok óta tartó demonstrációk során már korábban is előfordultak erőszakos esetek, március végén például a tüntetők megpróbáltak betörni a parlament épületébe, majd áprilisban is ezzel próbálkoztak, a rendőrökkel való dulakodás közben pedig pirotechnikai eszközökkel dobálták meg az épületet. A rendőrök korábban és szombaton is könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

A demonstrálók szombat este „európai Albániát” követeltek, az ellenzéki jobbközép Demokrata Párt – amely a tüntetések egyik főbb támogatója és mozgatórugója volt – politikusa, Lulzim Basha pedig beszédében kijelentette, hogy „küldetésük van”, hogy Albániát „felszabadítsák a bűnözés és a korrupció alól, és hogy Európa többi országához hasonlóvá” tegyék, számolt be az eseményről a Reuters.

Június 30-án tartják Albániában az önkormányzati választásokat, azonban a két legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Demokrata Párt és a Szocialista Mozgalom az Integrációért bojkottot hirdetett és nem regisztrálták képviselőiket a választáson. Az ellenzék többsége február óta a parlamenti üléseket is bojkottálja, mivel szerintük a miniszterelnök illegitim módon kormányoz.

Ezzel szemben az Európai Unió és az Egyesült Államok is legitimnek nevezték a megválasztott kormányt és arra szólították fel az albán ellenzéket, hogy hagyjanak fel a bojkottal.