Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tüntetők megpróbáltak betörni a parlament épületébe Albániában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ismét forráspontra jutottak a több hete tartó tiltakozások Tiranában, Albánia fővárosában, ahol a parlament előtt tüntető, a jobbközép, ellenzéki Demokrata Pártot támogató demonstrálók megpróbáltak betörni a parlament épületébe az azt védő rendőrsorfalon keresztül.

Az Euronews angol nyelvű kiadása által az albán állami médiára hivatkozva közzétett információk szerint a betörés sikertelen volt, a tüntetők többször nyomakodni kezdtek a rendőrök által felállított sorfallal, és a rendőrség az egyik, Facebookon közzétett videó tanúsága szerint könnygázgránátokat is bevetettek a tüntetők ellen. A Balkan Insight tudósítása szerint a rendőrség ezt tagadta, és azt írták a mai napon ennek „nem látták szükségét”, mivel a tüntetések már „enyhébbek” voltak, így szerintük csupán füstgránátokat lehet hallani a felvételeken.

Protestuesit shtyjnë policinë para parlamentit në Tiranë më 28 mars 2019. Video: Gjergj Erebara/BIRN

Gepostet von Reporter.al am Donnerstag, 28. März 2019


Az összetűzések az alatt is folytatódtak, hogy három ellenzéki képviselő éppen ma tette le esküjét a tiranai parlamentben, ezzel megsértve az ellenzék korábbi ígéretét, amely szerint bojkottálni fogják a parlament üléseit és kivonulnak onnan, amíg a kormány nem távozik.

A két demokrata és egy baloldali, Szocialista Mozgalom az Integrációért-párti képviselő a saját ellenzéki pártjaik utasításai ellenére döntöttek úgy, hogy bemennek és fölesküdnek a parlamentben.

A bojkott meghirdetésekor mind a 41 demokrata képviselő megtagadta, hogy elfoglalja a korrupcióval vádolt Edi Rama szocialista miniszterelnök melletti, ellenzéki helyét, és emiatt jelen pillanatban is 36 tiranai képviselői mandátum áll üresen, ezek az ellenzéki képviselők pedig inkább sokszor utcai harcokba torkolló demonstrációkban vesznek részt.

2018-19 folyamán ez már a hatodik nagy tüntetés Rama kormánya ellen. A Demokrata Párt szintén a bojkottot támogató vezetője, Lulzim Basha úgy nyilatkozott, hogy a június 30-án esedékes helyhatósági választásokat már teljes egészében bojkottálni fogják.

„Nem fogunk asszisztálni a Balkán Madurojának hatalomban maradásához!”

– jelentette ki hívei előtt, a szocialista kormányfőt pedig az ugyancsak politikai krízisben lévő Venezuela elnökéhez hasonlította.

Az ország Európai Uniós integrációs tárgyalásainak következő körét Brüsszelben ez év júniusára tűzték ki. A demonstrációkkal és a kormány hozzállásával kapcsolatban az EU már figyelmeztette az albán kormányzatot, és felszólította Tiranát, hathatós eszközökkel lépjen fel a korrupció ellen.

(Euronews, RTSH Tirana, Balkan Insight)