Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Listázta a Fidesz, kik nem szavazták meg Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rettenetesen felháborodott a Fidesz, miután a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjai visszautasították a bíróság kérését, és nem függesztették fel Czeglédy Csaba európai parlamenti képviselőjelölt mentelmi jogát.

Kedden dőlt el, hogy Czeglédy mentelmi jogát nem függeszti fel az NVB, az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, és nyolcan ellene. A felfüggesztéshez azonban kétharmados többségre lett volna szükség. Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció EP-listájának 36. helyén szerepel, a lista nyilvántartásba vételére még április 19-én került sor. Így azonban a hatályos jogszabályos szerint megilleti a mentelmi jog, így a bíróság kénytelen volt felfüggeszteni az ellene bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárást.

Halász János, a Fidesz frakcióvezetője ma sajtótájékoztatón fejezte ki felháborodását a mentelmi jog fel nem függesztése miatt. Álláspontja szerint az NVB ellenzék által delegált tagjai méltatlanná váltak megbízatásukra, ezért már csütörtökön felszólították őket, hogy mondjanak le tisztségükről, ellenkező esetben nyilvánosságra hozzák, hogy kik „falaztak” ahhoz, hogy Czeglédy Csabával szemben ne folytatódjon a büntetőeljárás – írja az MTI.

Mivel ez jól láthatóan nem történt meg, Halász ma nyilvánosság előtt listázta az NVB ellenzéki tagjait. Mint sorolta:

  • a Demokratikus Koalíció Avarkeszi Dezsőt,
  • a Magyar Szocialista Párt Litresits Andrást,
  • a Jobbik Borbély Andreát,
  • a Lehet Más a Politika Bodolai Lászlót,
  • a szocialistákkal közös EP-listát állító Párbeszéd Fazekas Tamást,
  • a Momentum G. Szabó Dánielt,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt Gönczi Gergelyt,
  • a Mi Hazánk Mozgalom pedig Csáki Mariannát delegálta az NVB-be.

A listázás nem újdonság a Fidesz háza-táján, időről időre felsorolják mindazokat, akik nem az általuk elképzelt úton járnak. A Figyelőben jelent meg az országgyűlési választás után Soros-zsoldos lista, de az MTA vegzálásának hajnalán az Akadémia túl liberális kutatói is kaptak egyet. Most pedig úgy tűnik, a Nemzeti Választási Bizottság döntésébe nem nyugszik bele a kormány.

Olyannyira nem, hogy ma Halász mellett Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is beszállt a diskurzusba, levélben tudatta Rádi Péter NVB-elnökkel, hogy a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy

„egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését”.

Az igazságszolgáltatás működésének ellehetetlenítéséről mi is írtunk, többször is. Például akkor, amikor Kövér László házelnök baljós hangon közölte, hogy „a bíró nem lehet független az államtól”, amikor Handó Tünde újra meg újra megpróbálja felszámolni az Országos Bírói Hivatal függetlenségét, amikor a Fidesz úgy akar Közigazgatási Bíróságokatr létrehozni, hogy azt még a Velencei Bizottság is aggályosnak találja, és így tovább, és így tovább. De talán beszédes az is, hogy amint a kormánynak nem tetsző döntést hoz az NVB, máris teljes erővel zúdul rájuk a listázásos harag…

A független igazságszolgáltatás korlátozását célzó kormányzati intézkedésekről írt cikkeink ide kattintva olvashatóak.

Völner egyébként felszólította az ellenzéki pártokat,

„hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban.”

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan ma sajtótájékoztatón újságírói kérdésre jelezte: nem tartja elfogadható eljárásnak a listázást, de úgy látja, nem áll messze ez a módszer a Fidesztől.

„Ez nagyon rossz időket idéz” – jegyezte meg a szocialista politikus.

Tóth Bertalan azt nem kommentálta, hogy a korábban szocialista színekben politizáló Czeglédy felfüggesztette párttagságát, és felkerült a DK EP-listájára.