Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, csak megcsinálja a kormány az újságírókamarát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hiába tűnt úgy egy ideig, hogy jegelik a sokat támadott újságírókamara létrehozását, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) közgyűlésén a szervezet elnöke, Szöllősi György annak létrehozásáról beszélt – értesült a Népszava.

Habár a kamarai tagság nem lenne kötelező érvényű, gyakorlatilag ellehetetleníteni azon médiafelületek működését, melyek újságírói nem rendelkeznek tagsággal.

Ugyanis ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány csak azon sajtótermékeket ismerné el partnerként, melyek a kamara tagjai, ahhoz pedig az szükséges, hogy az adott szerkesztőségnél dolgozó újságírók kamarai tagok legyenek – a félelmek szerint ez pedig jóval könnyebben sikerülhet a kormánypárti orgánumoknak, valamint azok munkatársainak.

Kamarai tagság nélkül a kormány nem küldene sajtóanyagokat, meghívókat az eddig nyilvánosságra került tervek szerint, ahogy az Országházba, a képviselői irodaházba és más állami intézményekbe is csak a kamaránál akkreditált újságírók léphetnének be.

A kormány eddig is szűrte, mely lapokat, és azok munkatársait tekinti partnernek – így például a Mérce rendszerint ilyen-olyan oknál fogva nem tud eljutni kormányinfóra és egyéb eseményekre, de a miniszterelnök például szökőévente egyszer áll szóba nem kormánypárti lappal.

A kamara felállításával azonban hivatalos testületet is létrehozna, melynek feladata az lenne, hogy megválogassa, kit tekint a kormány újságírónak, mégpedig egyelőre ismeretlen kritériumok alapján – ezek lehetnek szakmai, etikai normák, de az is elképzelhető hogy bizonyos képzettséghez kötnék az akkreditációt, miközben a szervezet minőségbiztosításként is szolgálna.

Ezeket a feltételeket kedvezményekkel kompenzálnák, például az utazás terén, ahogy az ingyenes kamarai tagsággal jelenleg nem létező, egységes újságíró-igazolvány is járna, emellett a koncepció szerint egyfajta érdekvédelmi szervezetként is funkcionálna.

Ezen törekvések komolyságát azonban nagyban árnyalja, hogy az érintettekkel nem folytattak szakmai egyeztetést a döntéshozók – legalábbis egy részükkel biztosan nem, miközben az Orbán bizalmi köréhez tartozó Szöllősi elismerően nyilatkozik a koncepcióról.

A Népszava beszámolója szerint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában egy hónappal ezelőtt tartott konferencián, melyen a Magyar Újságírók Közössége, a Sajtószakszervezet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége, a Magyar Lapkiadók Egyesülete vezetői gyűltek össze, a jelenlévők egyetértésben utasították el a koncepciót.

Kritikájuk alapja a politikai ráhatás, valamint a jelenlegi, általuk képviselt szervezetek tagságának elszívása volt – a Katolikus Újságírók Szövetsége valamint a Protestáns Újságírók Szövetsége ugyanakkor tavaly, mikor először felmerült, még támogatták az ötletet.

A lap beszámol arról is, hogy a MÚOSZ konferenciáján felmerült, amennyiben a kormány az érintettekkel folytatott egyeztetés nélkül hozná létre a kamarát, az Európai Unió intézményeihez fordulnak – emellett a Népszava azt is tudni véli, hogy épp emiatt a témát az EP-választás után tervezi napirendre tűzni a kormány.

via Népszava
Címlapkép: Echo TV / Facebook