Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön az újságírókamara, ősszel elfogadhatják az erről szóló törvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már az ősszel elfogadhatják a még április 8. előtt belengetett, nemzeti sajtókamaráról szóló törvényt az Országgyűlésben, értesült az ATV.

Az Orbán körül fontos szerepet vivő, Nemzeti Sport-főszerkesztő, Szöllősi György a Katolikus Újságírók Szövetségével és a Protestáns Újságírók Szövetségével közösen, de a kormánykritikus MÚOSZ kihagyásával dolgozta ki az ötletet, mely szerint a magyar újságíróknak a törvény elfogadása után egységes kamarai tagság kellene ahhoz, hogy munkájukat teljeskörűen el tudják látni.

Szöllősi az ATV hírére most csak annyit válaszolt, „az egyeztetések folyamatban vannak.”

A tervek szerint a létrejövő kamara egyrészről megkövetelné a központilag meghatározott feltételek betartását ahhoz, hogy valaki újságírói kamarai tag lehessen (képzettség, megfelelő tapasztalat jöhet itt számításba, de a konkrét kritériumokról még nem tudunk), és megállapítaná a kamarába belépő nagyobb orgánumok esetén, mennyi lehet egy újságíró minimális fizetése.

Noha a kormánykommunikáció a terv kapcsán arról beszélt, annak elsődleges célja a szakmai érdekvédelem lenne, az már tudott, hogy a nagyobb sajtótermékek kamarai belépése esetén vállalniuk kéne, hogy csak kamarai tagsággal rendelkező újságírókat foglalkoztatnak. Ez árnyalja Szöllősiék azon korábbi kijelentését, hogy nem lesz kötelező minden újságírónak belépnie, hiszen ha a főbb munkaadók tagságot akarnak, akkor kamarán kívülit nem is alkalmazhatnak.

A tagság pedig az előzetes tervek alapján igencsak kötelező lesz országos, kereskedelmi médiumok számára, hiszen egy sor fontos sajtóeseményről (miniszterelnöki, miniszterelnökségi sajtótájékoztatók) csak sajtókamarai tagok tudósíthatnak majd.

Hargitai Miklós a MÚOSZ vezetője a hírre reagálva a 168 Órának kiemelte, nem érti a kormányzat érveit a szervezet létrehozása kapcsán, hiszen

ha nem akarnák a Sajtókamarával politikailag befolyásolni az újságírást, „akkor létre sem hoznák azt.”

Hargitai aggályosnak tartja továbbá, hogy a tervezeten dolgozók, és ahhoz javaslatot fűző kormánypárti politikusok, például a sajtóval többször harcba keveredő L. Simon László, főleg a „sajtóetikai” aggályok miatt tartanák üdvösnek a kamarát. Ez Hargitai szerint azt sejteti, hogy végső formájában a szervezet alkalmas lesz majd a kormányzattal, vagy általában a politikai aktorokkal szembeni kritika mérséklésére, elhallgattatására:

„A legfurcsább az, hogy etikai normák betartatását hangsúlyozzák a tervezett sajtókamara kapcsán, miközben tömegesen sértik meg a szakma írott és íratlan szabályait a közszolgálati és a kormánypárti médiumokban. Ha lenne valamilyen etikai konszenzus ebben a szakmában, illetve lenne egy szervezet, amely ezt a konszenzust következetesen betartatja, akkor abban a pillanatban megbénulna a fideszes pártsajtó”

– szögezte le a MÚOSZ vezetője.

Szöllősi György korábban például akkor került be a nemzetközi sajtóba is, amikor Orbán Viktor társaságában vezette végig a Guardian újságíróit a felcsúti Pancho Arénán. A britek észrevételezték, hogy a főszerkesztő dolga a túra során főleg az volt, hogy Orbán minden megállapítására lelkesen helyeseljen.

(ATV, 168 Óra // Címoldali kép: Szöllősi György, Facebook)