Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megismételteti a szavazást Erdogan pártja Isztambulban, miután öt hete kikapott

Ez a cikk több mint 1 éves.

A tervek szerint június 23-án tartják az újabb választást, ugyanis a polgármesteri címért folytatott küzdelmet nem Recep Tayyip Erdoğan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja nyerte meg.

A török választási bizottság elfogadta Erdogan újraszámlálási kérlemét, heten szavaztak mellette és négyen ellene.

A szavazásokat még március 31-én tartották, amikor is a törökök polgármestert, városi tanácstagokat és egyéb hivatalos képviselőket válaszhattak. Isztambulban a legtöbb szavazatot Ekrem Imamoglu ellenzéki képviselő kapta, aki a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje. Április 17-én, három héttel a választások után kapta meg felhatalmazását, bár a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) továbbra is beadványokat nyújtott be az eredmény megfellebbezésére, kifutottak a határidőből, így a Legfőbb Választási Tanács (YSK) azokat nem fogadta be, és elkészítette Imamoglu felhatalmazását.

A március 31-én tartott választások eredményét egész másnap reggelig nem lehetett ismerni, azt azonban lehetett sejteni, hogy nem a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje, Binali Yildirim nyerte a választásokat, hisz az interneten hozzáférhető eredmények nagyon magas feldolgozottság után kezdtek el nem frissülni.

A választások után fellebbeztek minden körzetben, ahol nem a kormánypárt jelöltje nyert, a szavazókörökben pedig ellenzéki aktivisták aludtak napokig, nehogy a kormánypárt elcsalja a választást a szavazatok meghamisításával.

via aa.com

Címlapkép: Bloomberg, Twitter