Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkora tiltakozás volt Bolsonaro ellen, hogy le kellett mondania amerikai útját

Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnöke váratlanul pénteken bejelentette, mégsem utazik az Egyesült Államokba, hogy átvegyen egy neki szánt díjat a Brazil-Amerikai Kereskedelmi Kamarától – számolt be róla a Guardian.

Mindez valószínűleg az ellene, s nőgyűlölő, rasszista, homofób és a klímaváltozást-tagadó megjegyzései ellen szervezett demonstrációk és tiltakozások hatására történt. A látogatás ellen felszólalt New York polgármestere, Bill de Blasio is, az átadás helyszínéül szolgáló hely kihátrált, és több nagy cég is visszavonta szponzorációját, mindezeket a brazil elnök szóvivője érdekcsoportok ideológiai alapú támadásainak nevezte.

Az esemény eredetileg az Amerikai Természeti Múzeumban lett volna, amely azt követően hátrált ki, hogy több környezetvédelmi és LMBT csoport is tiltakozását fejezte ki.

Bolsonaro-t október végén választották Brazília elnökévé, miután a Munkáspárt esélyes jelöltjét és népszerű politikusát, a korábbi elnök Luiz Inacio Lula da Silva-t korrupciós vádak miatt börtönbe zárták, így esélyes ellenfél nélkül maradt.

Bolsonaro meglehetősen megosztó figura, korábbi szegényellenes rendpárti javaslatai nem hagynak kétséget afelől, hogy az amúgy is a korrupció fogságában vergődő Brazíliában a jövőben is inkább az elitnek kedvező irányvonal várható, megesett, hogy nyíltan méltatta a diktatúrát, nőgyűlölő kijelentései rendre felkorbácsolják az indulatokat (még 2003-ban egy munkáspárti képviselőnőnek azt mondta, hogy arra sem méltó, hogy megerőszakolják, de rendre ribancnak és leszbinek nevez női politikusokat), erősen homofób (állítása szerint jobban örülne annak, ha a fia halott lenne, minthogy meleg), és a rasszizmus sem áll messze tőle (nevezett már fekete aktivistákat állatoknak), és mivel a közösségi médiában a fehér, felső-középosztálybeli fiatalok (az úgynevezett „Bolsominionok”) között kifejezetten népszerű, sokan a brazil Trumpként emlegetik – írtuk róla korábban.

Ezért is lehet most nagy csalódás az elnök számára, hogy le kellett mondania újabb látogatását. A Guardiannak két brazil professzor is nyilatkozott, akik „óriási szégyennek” nevezték azt, ami történt, illetve figyelemre méltónak azt, hogy az elnök ellen csupán négy hónap regnálás után amerikai cégek tiltakoznak.

Bolsonaro egyébként pár napja jelentette be azt Twitteren, hogy az oktatási minisztere éppen tanulmányozza azt, hogyan szüntethetik meg a filozófia és szociológia szakok állami támogatását, ugyanis olyan tanulmányokat szeretnének támogatni, amik azonnali hasznot hajtanak az adófizetők számára. A közoktatást pedig úgy általában is „marxista ideológiával” sújtottnak tartják.

Egy másik tweetben ezzel kapcsolatban kifejtette: „A kormányzat feladata, hogy tiszteletben tartsa az adófizetők pénzét, megtanítsa az embereket olvasni és írni, tanítson nekik szakismereteket, amely jövedelmet biztosít az egyén, jólétet a család számára, és amely a társadalmat is előrébb viszi”.

Magyarországon a brazil elnök még nem, politikai tanácsadója, Paulo de Oliveira Eneas azonban már járt, március végén, az MCC Fidesz-közeli diákszervezet három napos budapesti migrációs „csúcstalálkozóján” adott elő a Bálnában, Orbán Viktor és Nicolas Sarkozy társaságában. Orbán ugyanakkor ott volt a brazil elnök hivatali esküjén is, és meg is hívta a brazil elnököt hazánkba.

(Guardian, NYTimes, Daily Nous)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs