Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fidesz-közeli diákszervezet konferenciáján beszélt a migrációról Orbán Viktor

Ez a cikk több mint 4 éves.

Három napos budapesti migrációs „csúcstalálkozót” tart a napokban a Fidesz-közeli, jobboldali értelmiségi keltető Mathias Corvinus Collegium, az eseményen Orbán Viktor és Sarkozy volt francia elnök is felszólalt.

Az esemény leírása szerint a konferencia egy „olyan egyedülálló kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy a nemzetközi döntéshozó és diplomáciai elit, a tudományos és akadémiai élet, továbbá a közélet és média azon szereplőit szólaltassa meg, akik a migráció témakörében hitelesen és magas szakmai színvonalon tudnak nyilatkozni”.

A közzétett program alapján az egyik ilyen hiteles felszólaló Paulo de Oliveira Eneas, Bolsonaro brazil szélsőjobboldali elnök politikai tanácsadója, de részt vesznek az eseményen izraeli és brit korábbi titkosszolgálati ügynökök is.

Nem mellesleg pedig felszólalt Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök, Václav Klaus korábbi cseh államfő és Orbán Viktor is, a Várkert Bazárban tartott konferencián.

Sarkozy arról beszélt, hogy még soha nem volt ennyire szükségünk Európára, viszont Európa sem volt még ennyire megosztott, mint most. Szerinte sokan azért fordulnak el Európától, mert úgy gondolják, Európa gyenge, és ennek oka a megosztottság.

Elmondta azt is, hogy az uniós tagállamoknak össze kell fogniuk, akkor is, ha nagyon különböznek egymástól, ugyanis kompromisszum nélkül nem működhet Európa. Tiszteletben kell tartani az eltérő identitást, de ha nincs bennünk készség a kompromisszumkötésre, Európa nem győzhet – jelentette ki.

Orbán Viktor a rendezvényen elmondta: „Most kell döntéseket hozni, mert egyébként 20, 30, 40 év múlva olyan következményekkel néznek szembe az utódaink, talán még mi magunk is, amit bánni fogunk”. Idézte azt az ENSZ-adatot, amely szerint 13 év alatt félmilliárd emberrel fog emelkedni Afrika lakossága, kis híján annyival, mint amennyi az Európai Unió lakosainak mostani száma, közben pedig az afrikai és az európai élet színvonala közötti különbség inkább nőni fog. Így szerinte az Afrika felőli migrációs nyomás bizonyosan erősebb lesz.

Budapest, 2019. március 23.
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án.
MTI/Illyés Tibor

Ezért a kormányfő szerint Afrikát azonnal el kell kezdeni fejleszteni, hogy „a segítséget vigyük oda, és ne a baj jöjjön onnan ide”. Azt is elmondta, hogy helyre kell állítani a Kelet és Nyugat egységét a migráció ügyében.

„Győzni könnyű”, és most előttünk itt egy kudarc, 2015 óta eltelt négy év, és nem sikerült megoldani a migráció és határvédelem ügyét. „Bele kell nyúlni a rendszerbe” – mondta el reflektálva az elmúlt évekre a miniszterelnök. Szerinte az EU jelenlegi vezetői nem képesek kezelni a migrációt, ezért az Európai Bizottságtól el kell venni a migráció és a határvédelem jogát, és létre kell hozni a schengeni övezet belügyminisztereiből álló testületet, amely választ ad a migráció kérdésére.

Elmondta azt is, hogy a magyarok erkölcsi fölényben érzik magukat, mert a nyugatiakkal ellentétben mi nem akarjuk ráerőltetni a saját megközelítésüket a Nyugatra.

Közölte: „sem Magyarország, sem a politikai vezetői – ideértve engem is – nem akarnak semmilyen vezető szerepet játszani Európában”, van elég munka Magyarországon, de nincs mit tenni, mert a magyarok nem akarják még egyszer átélni, hogy egyik napról a másikra 400 ezer, zömében katonakorú férfi átmasírozzon az országon.

Ugyanakkor szerinte mindenkit, aki ez ellen tenni szeretne, „a teljes európai soft power megtámadja”.

A kormányfő becslése szerint Európai nyugati felén e „soft power”, vagyis az agytrösztök, NGO-k, egyetemek és a média – 85 százalékban baloldali, liberális, és képes összehangoltan cselekedni. Ezért ha egy nyugat-európai azt gondolja, amit egy magyar, és úgy mondja el, mint egy magyar, azt másnap reggel „ez a 85 százalék” kicsi darabokra tépi szét – fogalmazott, megjegyezve: Közép-Európában inkább 50-50 százalék az arány, sőt talán egy kissé inkább keresztény-konzervatív irányba mozdul el. „Ezért én túl tudom élni azokat a mondatokat, azt a megközelítést, amit használok. (…) Itt, Közép-Európában túlélem, de Nyugaton nem” – mondta.

Úgy vélte: dacára annak, hogy szerinte a magyar kormánynak igaza van, olyan rossz nyugat-európai reputációja országnak és miniszterelnöknek, mint Magyarországnak és neki, talán még sohasem volt.

A miniszterelnök beszédére reagálva a Demokratikus Koalíció (DK) közleményt adott ki, amelyben leírják, hogy a

„Demokratikus Koalíció felhívja a miniszterelnök figyelmét: nem a liberális véleményformálók miatt alakult ki róla rossz vélemény, ezt csak magának köszönheti. A valódi hazafiak pedig nem „idegen tömegek” miatt aggódnak, sokkal inkább a miniszterelnök viselkedését utasítjuk el.”

A konferencián egyébként rengeteg külföldi és hazai, főleg jobboldali szervezetekhez köthető előadó vesz részt, és a Várkert Bazár is meglehetősen impozáns helyszínnek tűnik egy egyetemista diákszervezet konferenciája számára. Erre az MCC kiemelkedően hatékony érdekérvényesítő képessége lehet a magyarázat, amit legutóbb a Corvinus átalakításával kapcsolatban mutattak meg. Akkor az átalakítási folyamatot megelőzően „Diákok egy megújult Corvinusért” néven hatpontos javaslatcsomagot (nyugati egyetemszervezési minta, mélyebb piaci beágyazottság, stb) tettek közzé, majd mit ad isten, a döntéshozók meghallották a „diákság szavát”, a Corvinust átalakítják a piaci igényeknek megfelelően, piaci bérekkel, rugalmas munkaviszonyokkal, és természetesen a kormány gondos felügyelete alatt. Mit is lehet mondani, így működik az igazi, nemzethy diákszervezeti érdekérvényesítés!

(Felszólalások és képek: MTI, HVG)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor