Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így telik a munka ünnepe a világban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több országban és városban is az utcára vonultak az emberek május elsején, a „munka ünnepét” világszerte erőszak, feszültség és társadalmi elégedetlenség kísérte – amely rámutathat arra, hogy nem ünnepre, hanem továbbra is kemény küzdelemre van szükség ahhoz, hogy a dolgozó emberek elismerést nyerjenek. Összeszedtünk pár országot és várost, ahol megmozdulások voltak a mai nap.

Görögország

Athénban több ezer szakszervezeti tag és munkás, valamint politikai pártok mentek az utcára május elsején, a magánszektort lefedő szakszervezeti konföderáció és a közszolgálati ernyőszervezet 24 órás sztrájkot hirdetett. A demonstrálók a görög parlament elé vonultak, hogy tüntessenek a kizsákmányolás és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Alexisz Ciprász miniszterelnök azonban egy közleményben inkább azokat az intézkedéseket sorolta fel, amelyek szerinte segítették a pénzügyi válságból való kievickélést.

Németország

A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) összesítése szerint a munkavállalói érdekképviseletek 481 demonstrációján 381 500 ember vonult utcára Németországban. Több nagyobb rendezvényt tartottak például Berlinben szakszervezetek és baloldali pártok részvételével.

Berlin. Fotó: Mérce

A szervezők és résztvevők azt hangsúlyozták, hogy véget kell vetni az európai uniós tagországok közötti „dömpingversenynek” – a munkahelyteremtő beruházásokért a többi között a bérszínvonal alacsonyan tartásával és a munkavállalói jogok szűkre szabásával folytatott vetélkedésnek -, a lefelé húzó versengés megállítására ki kell jelölni azokat a szinteket, amelyek alá egyik tagország sem mehet.

Berlinben idén 5500 rendőrt vontak össze a demonstrációk és utcai fesztiválok biztosítására. A tüntetők és a rendőrök között egyre feszültebbé vált a helyzet, az eseményeket itt lehet követni, illetve visszanézni.

Törökország

Isztambulban a török rendőrség közlése szerint több, mint 130 embert állítottak elő május elsején, amiért illegális demonstrációkat vagy tüntetéseket szerettek volna tartani, vagy azokon részt venni.

Sok tüntető a Takszim térre szeretett volna bejutni, ahol az 1977 május elsejei demonstrációk alatt 34 embert öltek meg, a rendőrség azonban lezárta a teret. Több embert is elvittek az emberek, akik a baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) zászlaját, vagy vörös zászlótlengettek.

A szigorú rendőri korlátozások és intézkedések ellenére azonban a belügyminiszter szerint 303 ezer ember vehetett részt 138 illegális május elsejei eseményen az országban. Az egyik isztambuli eseményen Ekrem Imamoglu, Isztambul új ellenzéki polgármestere is részt vett.

 

Tajvan

Tajpejben, a Tajvani Kínai Köztársaság fővárosában több ezer munkás vonult az utcákra, az emberek papírlapokat dobáltak a parlament épülete felé, amelyekre követeléseiket írták fel. A demonstráción részt vettek különböző közszolgálati és magánszektori ágazatokat lefedő szakszervezetek, politikai pártok és civil szervezetek is. A résztvevők egy ponton az Elnöki Palotához vonultak, amire műanyag-palack rakétákat lőttek ki.

Franciaország

Párizsban sárgamellényesek, szakszervezetisek, diákok demonstráltak május elsején, a tüntetés az Euronews tudósítása szerint erőszakossá vált, a rendőrség kora délutánig 165 embert tartóztatott le. A tüntetők nem voltak megelégedve a Macron által kezdeményezett nemzeti konzultáció eredményével sem, amellyel a demonstrálókat akarta megnyugtatni.

A nagy várakozással szemben azonban lényegében azt közölte, hogy folytatja reformprogramját, szerinte ugyanis az ország „átalakítása” jó irányba halad, és két év munkáját nem szeretné kidobni az ablakon.

Fotó: @EUwatchers / Twitter

 

Tartottak továbbá demonstrációkat többek között Indonéziában, Iránban, Olaszországban, Dél-Koreában, Hong Kongban, Bangladesben, és más országokban is.

A magyarországi eseményekről pedig egész nap élő videós és szöveges közvetítésben tudósítottunk.

(newbloommag, greekreporter, MTI, euronews, times)