Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Macron válaszolt a sárga mellényeseknek

Ez a cikk 5 éves.

Emmanuel Macron francia elnök az esti órákban sajtótájékoztatót tartott, hogy beszámoljon az általa kezdeményezett nemzeti konzultáció eredményéről, és visszavegye a politikai kezdeményezést a „sárga mellényes” mozgalomtól.

Macron miniszterelnökével és két miniszterével idén júliusban (Forrás: Wikipedia)

A január közepén indult nagy nemzeti konzultációt, illetve vitát még tavaly decemberben hirdette meg Emmanuel Macron, ez volt egyik válasza a tavaly ősszel indult „sárga mellényes” mozgalom követeléseire. A sárga mellényesek kezdetben az üzemanyag adójának emelése miatt mentek utcára, de a tüntetések hamar elitellenes mozgalommá váltak.

Az öt hónapja tartó tüntetéssorozat során – mely komolyan kikezdte az elnök autoritását – egyebek mellett – a vagyonadó visszavezetése, a nyugdíjak emelése, a kisvállalkozók terheinek könnyítése és az egészségügy színvonalának és hozzáférhetőségének javítása merült fel elvárásként.

Macron ma este egy óriási, 300 újságíró jelenlétében tartott sajtótájékoztató során, amely egy majd egyórás monológgal kezdődött, lényegében azt közölte, hogy folytatja reformprogramját, szerinte ugyanis az ország „átalakítása” jó irányba indult, és két év munkáját nem szeretné kidobni az ablakon.

Az elnök ugyanakkor több bejelentést a protestmozgalom felé tett gesztusként adott elő: meg szeretné könnyíteni a népszavazás kezdeményezésének feltételeit, a központi kormányzat egyes egységeit decentralizálná.

Bár az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb követelése a Macron által eltörölt vagyonadó visszaállítása volt, ezzel kapcsolatban csak arra tett ígéretet, hogy két év elteltével kiértékelik hatását, és ennek függvényében döntenek a folytatásról.

Az elnök a személyi jövedelemadó „jelentős” csökkentését lengette be, hogy könnyítsen azok helyzetén, „akik dolgoznak”, a kieső jövedelmet a költségvetésből elszivárgó pénzek beszedéséből, a kormányzat karcsúsításából finanszírozná, ugyanakkor 2022-ig moratóriumot vezetne be kórházak és iskolák bezárására.

Azt is hozzátette, a franciáknak ezen túl többet kell majd dolgozniuk.

Az elnök elmondta, nem csak a gazdaságtól kell várni a változást, a politikán is változtatni kell. A képviselők számának csökkentését javasolta, és a választási rendszert is részben módosítaná, a Nemzetgyűlés alsó házát részben arányossá tenné, szerinte erre azért van szükség, hogy a képviseleti rendszer jobban tükrözze a társadalom politikai preferenciáit.

Emmanuel Macron először tartott sajtótájékoztatót elnökké választása óta. A társadalmi vita lezárására eredetileg múlt hétfőn került volna sor, ekkor azonban a Notre-Dame kigyulladása miatt el kellett halasztani.

(Taz.de, Euronews)