Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már rég át kellett volna adni, de még kivitelezője sincs a roma kulturális központnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pár hete mi is beszámoltunk róla, hogy annak ellenére, hogy két és fél éve jelentették be, máig nem készült el a kormány által bejelentett Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ a nyolcadik kerületi Tavaszmező utcában.

A Cziffra kulturális központ jövőbeni helyszínéül a Tavaszmező utca 6. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant nézték ki. Az épületben 6 db lakott bérlakás és 10 db nem lakás céljára szolgáló helyiség (2 db bérelt, 1 db bérleti szerződés nélküli használatban) volt, ezek közül kettő bérlője a Roma Parlament és a Phralipe Független Cigány Szervezet volt, akiket végül kilakoltattak.

Kép: Google Maps

A központ létrehozására vonatkozó kormányzati terveket 2016. október 24-én jelentették be, s mint később egy konferencián Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár elmondta,

„nagy hiányossága az országnak, hogy még nincs cigány kulturális központ, de szerencsére már elindult ennek a tervezése. A központ Cziffra György zongoraművész nevét viseli majd, aki a nyomorból és a szegénységből küzdötte fel magát és lett világhírű, így élete példaértékű lehet mindenkinek”.

A fejlesztés átadási dátuma azonban egyre csak tolódott, végül úgy tűnt, 2019 tavaszán kerülhet sor az átadásra. Az Átlátszó munkatársai el is látogattak a helyszínre, hogy megnézzék, hogy állnak a munkálatok. A helyszínre érve azonban világossá vált, hogy nem hogy az új épület építése nem kezdődött meg, de a régi, leharcolt épület áll ott a mai napig.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be az ügy kapcsán, most pedig megkapták a választ is. A minisztérium válaszában leírta:

„Az ingatlan korábban önkormányzati tulajdonban volt, 2017. augusztus 29-én vette át a beruházó. Ezt követően indulhattak el az előkészítő munkálatok. A tervezési és megvalósítási folyamatokat megnehezítette – többek között – az épület műemléki védettsége, illetve annak kiterjesztése a melléképületekre, a szomszédos épület megtámasztása, az életveszélyes helyzetek elhárítása, és a közművekkel kapcsolatos vitás kérdések tisztázása.”

Végül azonban úgy döntöttek, a főépületet nem bontják le, mivel védettség alatt áll. A szintén védettség alatt álló udvari műhelyépületeket viszont lebontották, miután „rendezték” helyzetét.

A tájékoztatás legérdekesebb része az alábbi:

„Az adatigénylés d.) pontja tekintetében tájékoztatom, hogy az új épület kivitelezése a kivitelezési közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhet meg, erre tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kért adattal nem rendelkezik, így nem tekinthető az Infotv. 3. § 9. pontja értelmében vett adatkezelőnek.”

Ami tulajdonképpen azt jelenti, két és fél évvel a bejelentés után sem folytatták le a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést, így a kivitelező céget és a pontos összeget sem ismerhetjük.

Az Átlátszó által kikért információkból pedig az is kiderül, hogy a bontást végző cég a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt., amely 120 millió forintért végezte el a munkát, jelentős késéssel.

(Átlátszó)

Címlapkép: Google Maps / ©2019 Google