Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két és fél éve jelentették be, azóta sem kezdték el építeni a több milliárdos roma kulturális központot Budapesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

„A kormány döntött a fővárosi Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozásáról” – jelent meg két és fél évvel ezelőtt, 2016. október 25-én a kormány oldalán az Emberi Erőforrások Minisztériumának a közleménye. Az oktatási és kulturális központ azóta sem épült meg, még a helyén álló épületet sem bontották le. Az ügy részleteit az Átlátszó közölte.

A romáknak szánt kulturális központot Cziffra György roma zongoraművészről nevezték el, a kormányzati ismertetés szerint pedig a létrehozandó intézmény lesz az, amely

„összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a hagyományos roma kultúra kincseit, lehetőséget teremt az alkotóknak a megjelenésre, a roma kultúra értékeinek a társadalom minél szélesebb körben való megismertetésére”.

A Cziffra kulturális központ jövőbeni helyszínéül a Tavaszmező utca 6. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant nézték ki. Az épületben 6 db lakott bérlakás és 10 db nem lakás céljára szolgáló helyiség (2 db bérelt, 1 db bérleti szerződés nélküli használatban) volt, ezek közül kettő bérlője a Roma Parlament és a Phralipe Független Cigány Szervezet volt.

Az épületért két másik ingatlanért cserébe szerezte meg az állam az önkormányzattól. A két roma szervezet azonban nem fogadta fel a kínált csereingatlant és perre ment, így őket 2016. október 24-én az épület életveszélyes állapotára hivatkozva kilakoltatták.

Másnap, ahogy már a cikk elején említettük is, bejelentették a központ létrehozására vonatkozó kormányzati terveket. 2017 februárjában Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár említette meg egy romák helyzetéről szóló konferencián a központot:

„nagy hiányossága az országnak, hogy még nincs cigány kulturális központ, de szerencsére már elindult ennek a tervezése. A központ Cziffra György zongoraművész nevét viseli majd, aki a nyomorból és a szegénységből küzdötte fel magát és lett világhírű, így élete példaértékű lehet mindenkinek” – mondta.

Júniusban pedig már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé is minősítették egy kormányrendeletben a beruházással kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket. Úgy tűnt, hogy minden a terv szerint halad.

Ezek után azonban 2018. márciusáig nem történt semmi a projekttel. Akkor Balog Zoltán korábbi emberminiszter és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ művészeti vezetője közösen letették az intézmény alapkövét, Balog pedig bejelentette, hogy az átadásra 2019 tavaszán kerül sor – először lebontják a jelenlegi épületet, majd 2,5 milliárdból építik meg az újat.

„A miniszter bejelentette, hogy a központ elindulása zöld jelzést kapott, mivel a jelenlegi épület bontásához megkapták az engedélyt, rendelkezésre állnak az építési engedélyek és a kapcsolódó szakhatósági állásfoglalások is, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságé.” – idézi az eseményt az Átlátszó.

Eljött a tavasz, a lap munkatársai ezért ki is mentek a helyszínre, hogy megnézzék, hogy állnak a munkálatok. A helyszínre érve azonban világossá vált, hogy nem hogy az új épület építése nem kezdődött meg, de a régi, leharcolt épület áll ott a mai napig.

Kép: Google Maps

A kapun benézve elhagyott területet láttak, és hiába kopogtattak, még egy őr sem jött ki.

S bár a tavaszból még több, mint egy hónap hátra van, arra viszonylag kevés esély van, hogy a hivatalosan belengetett átadásig hátralévő időben majd gyorsan lebontják és felállítják a belengetett kulturális központot a 8. kerületben. A romáknak – és nem romáknak – így egyelőre ígéret marad a nagyszabású roma kulturális-oktatási központ. Az Átlátszó április 3-án elküldte kérdéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumának, választ azonban nem kaptak, így adatigényléssel fordultak a minisztériumhoz az ügyben.

(Átlátszó)

Címlapkép: Google Maps / ©2019 Google