Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztik három hetes sztrájkjukat a lengyel tanárok

Ez a cikk több mint 4 éves.

A legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet, a ZNP csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szombat reggeltől felfüggeszti az április 8-án megkezdett általános tanársztrájkot. Bár a sztrájkolók 30 százalékos béremelésre vonatkozó követelése nem teljesült, Sławomir Broniarz elmondta: szeptemberig adnak időt Mateusz Morawiecki kormányfőnek  konkrét megoldások bemutatására. Aláhúzta: nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet a tizenhét napja folytatott tiltakozási akció  előtt a kormány a második legnagyobb pedagógus-szakszervezettel írt alá, és amely csupán 15 százalékos béremelést irányzott elő az idei évre.

Broniarz azt is megerősítette: a ZNP nem vesz részt az oktatás átfogó reformjáról szóló, pénteken esedékes, Mateusz Morawiecki kormányfő kezdeményezésére rendezendő kerekasztal-beszélgetésen.

„Júniusban egy valódi oktatásügyi kerekasztal-beszélgetést szervezünk”

– jelentette be, és az eddig szorgalmazott béremelés mellett egyéb követelményeket fogalmazott meg, többek között azt, hogy az oktatásügyre a GDP 5 százalékát szánják, karcsúsítsák a tananyagot, növeljék az iskolák és a tanárok autonómiáját.

Április 8-án Lengyelország 1993 utáni történetének legnagyobb sztrájkja kezdődött el, miután a ZNP bejelentette: nem hajlandó velük az oktatási minisztérium tárgyalni a havi 1000 zlotys (75.000 Ft) béremelésről, amely a szakszervezet minimális követelése volt.

A sztrájkban az összes tanár és óvodai nevelő 80 százaléka vett részt.

A tiltakozóakció kezdetén Sławomir Broniarz elmondta:

„ez lesz az oktatás legnagyobb sztrájkja 1993 óta. […] készek vagyunk meggyőzni a kormányt arról, hogy ez a sztrájk nem pusztán gazdasági okokból tört ki, hanem annak fő célja az oktatás minőségének javítása, amelyet az elmúlt évek jelentős mértékben romboltak.”

Ezzel a kijelentésével a szakszervezeti vezető utalt arra, hogy a kormányzó, konzervatív lengyel Jog és Igazságosság, a katolikus egyházzal együttműködve szerintük kevésbé szabaddá, és minőségileg is rosszabbá tette az oktatói-nevelői munka feltételeit a lengyel közoktatásban.

A tanári fizetések Lengyelországban 3045 és 5065 zloty (228.300 – 420.200 Ft) között mozognak, amely a helyi, versenyszférás fizetésektől lefelé rendkívüli módon eltér.

Az általános tanársztrájk kifejezetten nagyon rossz időpontban jött a lengyel jobboldali kormánynak. Pár héttel az EP-választások előtt ugyanis már nemcsak egy velük közel azonos támogatottságú, liberális-ellenzéki nagykoalícióval, hanem immár konkrétan az oktatási rendszer leállásával is szembe kell nézniük.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: ZNP-ZG, Twitter