Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Európa-párti közös listát hoztak létre lengyel ellenzéki pártok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap írt alá közös nyilatkozatot öt lengyelországi ellenzéki párt, amelynek értelmében közös listán indulnak a májusi európai parlamenti választáson. Az Európai Koalíció (Koalicję Europejską, KE) tagja a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) mellett a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Modern (Nowoczesna), illetve két parlamenten kívüli formáció, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) és a Zöldek.

A koalíció célja, hogy az EP-választásokon legyűrjék a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosságot (PiS).

A nyilatkozat vasárnapi aláírásakor Grzegorz Schetyna, a PO vezetője utalt a kormánypárt szombati kongresszusára, mondván: az emberek nem csak a kormánypárt agresszivitását láthatták újra, de azt is, hogy PiS fél. Arról is beszélt, az Európai Koalíciót azért hozták létre, hogy „megvédjék Lengyelországot az Európa-ellenes erőktől”, azoktól, „akik gyengítik, rontják az ország pozícióját az Európai Unióban.”

Schetyna jelezte, hogy az EP-választásra közös jelöltlistát összeállító KE az őszi lengyel parlamenti választást, valamint a jövő évi elnökválasztást megelőző kampányban is szövetségként lép majd fel, és nyitott „más partnerekre, más közegekre is.”

A felmérésekben hosszabb ideje a megválasztási küszöbön alul maradó Modern elnöke, Katarzyna Lubnauer felszólalásában úgy látta: a KE esélyt jelent arra, hogy véget érhet a Jog és Igazságosság (PiS) „őrült kormányzása”.

A legfrissebb, február 20-21 között készült közvélemény-kutatás szerint, melyet a konzervatív Estymator készített a kormánypárt a szavazatok 38 százalékát szereznék meg az EP-választáson. A felmérés a közös ellenzéki listát 33 százalékra mérte, ám az öt százalékra mért PSL akkor még nem döntötte el, csatlakozik a koalícióhoz.

Harmadik helyen a február elején alakult baloldali-liberális Tavasz (Wiosna) párt áll 10 százalékkal. A jobboldali, euroszkeptikus Kukiz ’15 névre hallgató párt 7 százalékkal a negyedik helyre futna be. Az újbaloldali Razem csak egy százalékon áll, így minden valószínűség szerint nem jut be az Európai Parlamentbe.

(MTI / Gazeta Wyborcza)

Kiemelt kép: Twitter / KoalicjaEU