Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három percet kértek Orbántól: a budaörsi pedagógusok kiállnak magukért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még egy hétig várják a támogató aláírásokat a budaörsi pedagógusok, nyílt levelüket egyenesen Orbán Viktornak címezték.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek.”

Így kezdődik az a nyílt levél, amelynek ötlete március 14-én, a Budaörsi Pedagógiai Nap résztvevőiben fogalmazódott meg, és ami végül április 8-án 292 budaörsi pedagógus aláírásával jelent meg.

A pedagógusok célja (immár sokadszor) az volt, hogy ráirányítsák a miniszterelnök figyelmét az oktatásügy helyzetének tarthatatlanságára.

A teljes levelet ide kattintva lehet elolvasni.

A nyílt levelet eljuttatták az ország összes nevelési, oktatási intézményébe, és minden kollégát, aki egyetért szándékaikkal, arra kértek, hogy írják alá azt.

A közel 6000 címzett közül 4 intézményvezető nyíltan megírta a kezdeményezőknek, hogy nem ért egyet céljaikkal, és ezért a nyílt levelet sem továbbítja kollégáinak. De – amint azt Tollner József pedagógus, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium tanára is megjegyezte – tudomásuk van más intézményekről is, ahol ugyanez volt a helyzet.

Azokat a kollégákat, akiknek az intézményvezetője nem juttatta el az aláírásgyűjtő ívet, a budaörsi pedagógusok arra biztatják, hogy reklamáljanak vezetőjüknél. Mint fogalmaztak:

„Ki kell állnunk magunkért, gyermekeinkért, a jövőnkért! Mit tehetnek velünk? Nagyon kevesen vagyunk a pályán, 8-10 éven belül harmadunk nyugdíjas lesz, utánpótlás alig van. Abban is bízhatunk, hogy megértik; a jövő generációját nevelni csak olyan pedagógusoknak szabad akik bátrak, a saját és mások érdekei miatt képesek és készek is kiállni. Megfélemlített pedagógusok nem tudnak szabad, gondolkodó, kreatív fiatalokat nevelni. ”

Az aláírásgyűjtésnek konkrét célja is van: a budaörsi pedagógusok időpontot kértek Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy átadhassák neki a nyílt levelet.

Kéthetes időintervallumot (május 8-tól május 21-ig) adtak meg, ebben az időszakban mindössze egyszer 3 percet kértek a miniszterelnöktől, hogy ha nem az irodájában, akkor akár az ország bármely pontján, bármilyen rendezvény előtt, után, szünetében átadhassák neki a dokumentumot.

(Jegyezzük meg gyorsan: az ilyen petíciók átvevését – már ha egyáltalán átveszi valaki – a kormány általában nem a miniszterelnök, vagy akár a miniszterek, hanem inkább a helyettes államtitkárok hatáskörébe szokott utalni…)

A budaörsi pedagógusok emlékeztettek arra is, hogy mára ott tartunk, hogy az ország összes pedagógiai szakmai szervezete, a szakszervezetek, de a kormányt döntései meghozatalában segítő céllal alakított Nemzeti Pedagógus Kar is szinte egységesen bírálja az oktatáspolitikát (nem is beszélve Pokorni Zoltánról, vagy éppen Pálinkás Józsefről), és felemeli szavát a bérek rendezése ügyében. Az említett szervezetekkel felvették a kapcsolatot,és készek közösen (bár más-más eszközökkel) tenni is a közös célokért.

„A mi eszközünk az aláírásgyűjtés, amit nevezhetünk úgy is, hogy nemzeti konzultáció az oktatáspolitikáról” – fogalmaztak.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd