Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki pártok is mozgósítanak a diákok pénteki tüntetésére

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek délután négy és hét közöttre diákok szerveznek tüntetést a Parlament elé, hogy az egyetemi felvételi mellé kötelezővé tett nyelvvizsga ellen tiltakozzanak, mely jelentősen rontaná a felsőoktatás hozzáférhetőségét – a diákok családjának anyagi helyzete így ugyanis még jobban befolyásolná a felsőoktatásba kerülés esélyét.

Az esemény egyik szervezője, a Diákvagyok csoport szemléletes példával, két diák személyes helyzetén keresztül mutatja be videójában, mi a probléma a szabályozással.

A tüntetéshez egyre több szervezet jelenti be csatlakozását, egyre többen adnak ki támogató nyilatkozatokat.

A rendezvény Facebook eseményénél az egyik szervező posztjában felsorolja azon szervezeteket, melyek hivatalosan csatlakoztak a tüntetéshez.

A Független Diákparlament az iskolai nyelvoktatás fejlesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet, tekintve hogy a jelenlegi rendszerben tanulóknak vajmi kevés esélyük van elérni a nyelvvizsgához elegendő tudásszintre.

A Hallgatói Szakszervezet is meghirdette az eseményt, több más rendezvénnyel együtt.

A Független Diákparlament és a Hallgatói Szakszervezet valamint a vele szoros szimbiózisban működő Szabad Egyetem csoport – a fenti plakáton is reklámozott – hétfői eseményén is szó esett a pénteki megmozdulásról. Az eseményen egyébként a két említett szervezet, valamint a néhai Hallgatói Hálózat egy-egy tagja beszélgettek a hallgatói mozgalmak múltjáról, jelenéről és jövőjéről, az erről készült videót itt lehet megtekinteni.

A Pedagógusok Szakszervezete szintén felhívja arra a figyelmet, hogy a jelenlegi oktatási rendszer nem képes felkészíteni a tanulókat a nyelvvizsgára, nagy eséllyel csak azok tudják majd teljesíteni a követelményeket, akiknek magánórákat finanszíroznak a szüleik.

Kifejtik továbbá, hogy a pedagógustársadalom elöregszik, évente jóval többen mennek nyugdíjba, mint ahányan gyakornoki vizsgát tesznek – amennyiben pedig a szabályozás miatt tovább csökken a pedagóguspályát választók száma, a tendencia tovább fog gyorsulni. Részletes állásfoglalásuk ezen a linken érhető el.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Abcúg cikkét osztotta meg a törvénnyel kapcsolatban, valamint sajtóközleményt adtak ki portáljukon, melyen a diákok túlterheltségét és a kötelező nyelvvizsgát utasítják el, valamint kiszámíthatóbb, korszerűbb oktatást követelnek. Mint írják,

„A PDSZ Országos Választmánya arra kéri a szakszervezet tagságát, szimpatizánsait, hogy minél nagyobb számban legyenek jelen a rendezvényen.”

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete a következőképp hirdeti az eseményt:

„Napjainkban kiemelkedően fontos szerepe van a nyelvtudásnak. Azt azonban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nyelvoktatás színvonalának jelentős fejlesztése és a tanárhiány orvoslása helyett arra használják fel a problémát, hogy diákok tömegeitől vegyék el a továbbtanulás esélyét.”

A Szabad Egyetem kiemeli,

„Folytatódik a teljespályás letámadás a hozzáférhető és független oktatás ellen. Ne felejtse el senki, hogy a Corvinus privatizálása, az ELTE-s elbocsátások és a nyelvvizsgatörvény összefüggnek. A vesztes pedig megint az ország és a fiatalok, a jövő generációi lesznek.”

A Szülői Hang Közösség az esélyegyenlőség elleni támadásnak minősíti a szabályozást, és szintén mozgósít az eseményre. Portáljukon közzé tett cikkükben kiemelik a tanárhiány, a fluktuáció és a kontraszelekció problémáját, valamint az ebből eredő nem megfelelő színvonalú idegennyelvi képzést a közoktatásban.

Szintén kifejtik, a felsőoktatási felvételihez kötelezően előírt nyelvvizsgával rengeteg diák szorul ki a felsőoktatásból, akiknek a szülei nem tudják megengedni a drága különórákat, így meg erősebbé válik a társadalmi különbségek generációkon átívelő folytonossága.

Emlékeztetnek emellett, a nyelvvizsga-törvény hangos szószólója, az Iparkamara az alacsonyabb képzettségi szintet igénylő szakmákban tapasztalható munkaerőhiány rövidtávú enyhítésében érdekelt.

A civil szervezetek mellett a pártok is kiállnak a diákok követelései mellett

Gyurcsány Ferenc Pártja, a Demokratikus Koalíció videóval mozgósít az eseményre, melyben Sipos Ferenccel, a megmozdulás egyik szervezőjével beszélget. A videóban Gyurcsány kifejti, mivel kevesen születnek kétnyelvű családba, az iskolának kellene idegen nyelvekre tanítania a diákokat, azonban ez nem történik meg megfelelő színvonalon. Gyurcsány kérdésére Sipos elmondja, a tüntetésre bárki jöhet.

 

A Momentum TizenX nevű ifjúsági szervezete szintén videóval mozgósít – tagjaik a Trónok Harca főcímdalára követelik, hogy vonják vissza a nyelvvizsga-törvényt, mert ezzel Orbán

„végleg elveszi a jövőt a generációnktól”.

Az ellenzéki pártok közül Jobbik is felvette Facebook oldalán eseményként a tüntetést, ugyanígy hirdeti az MSZP, a Párbeszéd, valamint az LMP is.