Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután a hónapokon át tartó tiltakozó megmozdulások hatására múlt csütörtökön távozásra kényszerült az észak-szudáni diktátor, Omar al-Basír – vagyis a hadsereg megpuccsolta – a polgári ellenzék megszakította a tárgyalásokat a hatalmat jelenleg gyakorló katonasággal – írja a Financial Times.

Az elvileg átmeneti jelleggel kormányzó hadsereg már a hatalomátvétel után nem sokkal elkezdte elveszíteni az ellenzék bizalmát, tekintve hogy míg őket nem, a távozásra felszólított, kompromittálódott hatalom több prominens képviselőjét meghívták az ország sorsáról szóló tárgyalásokra.

Az ellenzék legnagyobb erejének számító Szudáni Szakértői Szövetség (SPA) vezetői közölték: a továbbiakban nem ismerik el az átmeneti kormányként funkcionáló katonai tanácsot, mivel a több, mint 30 évig tartó Basír-rezsimben aktív elemek is helyet kaptak benne.

Az ellenzéki vezetők elmondták, addig folytatják a demonstrációkat, míg a hadsereg át nem adja a hatalmat a polgári szerveknek.

Ellenzéki tüntetők tízezrei tüntettek vasárnap éjjel Kartúmban a hadsereg főhadiszállása előtt – Basír eltávolítása után a katonai tanács azt ígérte, bevonják a civileket is a negyvenmilliós ország politikai átmenetébe, azonban ez eleddig nem történt meg.

Az ellenzék jelentős része a hatalom azonnali átadását követeli. Ahogy Sara Abdelgalil, az SPA szóvivője közölte,

„Egyértelműek vagyunk. Nem kívánunk párhuzamos kormányt. Hatalomátadást követelünk.”

A tárgyalások azután szakadtak meg az Abdel-Fattah Burhan tábornok vezette katonai tanács és az ellenzéki csoportok ernyőszervezeteként működő Szabadság és Változás Erői koalíció között, hogy a beígért civil tagok bevonását elhalasztotta a tanács.

Ibrahim Taha Ajub, volt külügyminiszter szerint a tanács nem hagyhatja figyelmen kívül a polgárok akaratát. Mint mondta,

„El kell ismerniük, hogy a tömegek erős pozícióban vannak (…) akár megölöd az embereket, akár meghajolsz az akaratuk előtt.”

A FT idézi Abdul Magid kardiológust is, aki a katonaság főhadiszállásánál vett részt a tüntetésen. Ő úgy fogalmaz,

„a szudáni emberek Burhan tábornokot a Nemzeti Kongresszus párt részének tekintik”

– vagyis a hatalmat évtizedeken keresztül gyakorló, elvileg elüldözött iszlamista párt hatalmának továbbélését látják benne.

Ugyanekkor vasárnap Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok hárommilliárd dolláros gyorssegélyt nyújtottak Észak-Szudánnak, ezzel biztosítva a rezsim gazdasági stabilitását, tekintve hogy Burhan hatalmon maradásában látják annak biztosítékát, hogy a szudáni katonák továbbra is az ő érdekükben harcoljanak Jemenben.

Az Afrikai Unió ellenben felszólította a katonai tanácsot, hogy április végéig adja át a hatalmat a polgári kormánynak, ellenkező esetben felfüggesztik az ország tagságát – bár egyes tagok, mint például Egyiptom és Uganda a határidő három hónapos meghosszabbításáért lobbiznak.

via Financial Times
Címlapkép: FreeLine Sudan