Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szudánban elűzték a diktátort, de folytatják a tiltakozásokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mintegy harminc év után kényszerítették távozásra csütörtökön Szudánban Omar al-Basírt, az ország teljhatalmú urát az utcákon összesereglett és a diktatúra felszámolását követelő tüntetők.

A romló gazdasági körülmények miatt nagyjából négy hónapja tartó tüntetés-sorozat április elején nagy mértékű polgári engedetlenségi megmozdulásba torkollt, ami végül Basír távozásához vezetett.

Az irányítást átvevő katonai vezetők azonban vasárnap – a Reuters helyi szemtanúinak beszámolója szerint – zárt ajtós tárgyalásokba bocsátkoztak az eddigi politikai rezsim exponált vezetőivel, amelyre nem hívták meg a nagyobb ellenzéki pártok, illetve az őket tömörítő mozgalmi ernyőszervezet, a Szabadság és Változás Erői képviselőit.

A lépést felzúdulás követte, a demonstrálók továbbra is ülősztrájkot folytatnak a Védelmi Minisztérium épülete előtt, több ezren. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szudáni Szakértői Szövetség (SPA) nyilatkozatot nyújtott át a katonai vezetőknek, amelyben civilek bevonását, és a korábbi Nemzetbiztonsági és Hírszerző Hivatal vezetőinek bíróság elé állítását követeli.

A haditanács szóvivője vasárnap ígéretet tett arra, hogy átszervezik a hírhedt nemzetbiztonsági szervezetet, és egyéb pontokon is nyitottnak mutatkoztak a követelésekre.

A feszültség azonban továbbra sem csillapodik, a demonstrálók többek között azzal vádolják a hadsereget, hogy aktívan részt vett és vesz a tüntetések erőszakos feloszlatási kísérleteiben, amelyek során eddig több tucat ember vesztette életét, és több százan sebesültek meg.

Forrás: Al Jazeera; Reuters
Címlapkép: Fotó: twitter.com