Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

50 milliós támogatást kapott Orbán néhai polgári körének alapítványa a Szerencsejáték Zrt.-től

Ez a cikk több mint 4 éves.

50 milliós szponzorációs szerződést kötött tavaly év végén a Orbán Viktor néhai polgári köreként ismert Szövetség a Nemzetért Alapítvány a Szerencsejáték Zrt.-vel – számolt be róla a K-Monitor blogfelületén. A CÖF-fel együtt 70 millió forintot kaptak 2018 november végén olyan vidéki eseményekre, amelyeken Nógrádi György, a kormány egyik kedvelt biztonságpolitikai szakértője, ifj. Lomnici Zoltán vagy Morvai Krisztina beszélt.

Az antikorrupciós szervezet kikérte a szponzorációs szerződést a Szerencsejáték Zrt. leányától, a Szerencsejáték Szerviztől, amelynek az a Zsiga Marcell volt az ügyvezetője, aki fideszes képviselőként mondta korábban, hogy bár ő másfél milliót keres, de szerinte 47 ezer forintból is meg lehet élni.

A K-Monitor arra lett volna kíváncsi, hogy a temérdek hazai civil szervezet közül miért pont a fideszes alapítványt tartották érdemesnek a több tízmilliós támogatásra, és kértek-e a biztosított forrásért valamit cserébe.

Az állami vállalat először csupán a szerződések felsorolását jelentette meg a honlapján, majd végül elküldték a kért dokumentumokat, amikből azonban üzleti titokra hivatkozva kitakarták azokat a részeket, amelyekből kiderülne, pontosan mire és milyen feltételekkel adták az összeget az alapítványnak.

„Tekintettel arra, hogy a kért dokumentum 4.1-4.6. pontjai üzleti titkot képeznek – mert annak nyilvánosságra kerülése a Szerencsejáték Zrt-t a piacon hátrányos helyzetbe hozná -, úgy ezen pontok kitakarásra kerültek.” – írták az indoklásban.

Érdekes azonban, hogy pont egy állami tulajdonú, monopolhelyzetben lévő vállalat aggódik azért, hogy egy 50 milliós szerződés nyilvánosságra hozatala hátrányos piaci helyzetbe hozná – veti fel a blogbejegyzésben a K-Monitor munkatársa.

A nem kitakart részekből egyébként annyi derül ki, hogy „valamit” teljesíteni kell az év végéig, illetve az is, hogy az akkor még Zsiga Marcell vezette állami cég „felismerte a tevékenységgel összefüggésben a Szerencsejáték Zrt. termékeinek igénybevételére ösztönző hatás lehetőségét”.

Úgy tűnik, ennél többet azonban most nem tudhatnak meg az adófizetők arról, hogy miért kapott egy fideszes alapítvány tízmilliókat arra, hogy Nógrádiék euroszkeptikus előadásokat tartsanak.

(K-blog)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton