Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonul a politikai élettől Morvai Krisztina

Ez a cikk több mint 5 éves.

Visszavonul a politikai élettől Morvai Krisztina EP-képviselő. Facebook-bejegyzésében a Jobbik volt politikusa, jelenleg független EP-képviselő családi okora hivatkozva jelentette be, elhagyja a pályát.

„Lezárul az életemnek az a szakasza, amely a 2006. október 23-i rendőri brutalitások megtapasztalásától mostanáig tartott.

– fogalmazott Morvai, aki egyben megköszönte a családjának küldött részvétnyilvánításokat, amelyek volt férje és gyermekei apja, Baló György tévés műsorvezető halála után kapott.

Morvai korábban, 2018 novemberében már bejelentette, hogy a visszavonulásra készül. Akkor, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azzal indokolta döntését, hogy a „balliberális retorika annyira megviselte az Európai Parlamentben, hogy attól tart: az egészsége látná kárát a további szerepvállalásnak.”

Morvai Krisztina a 2006 októberi rendőri brutalitások kivizsgálására alakult Civil Jogász Bizottságban kezdte politikai karrierjét. A 2009-es európai parlamenti választáson a jobboldali radikális Jobbik listavezetőjeként szerzett EP-mandátumot, 2010-ben pedig a párt köztársasági elnök-jelöltje is volt. 2014-ben ismét a jobbik színeiben jutott az Európai Parlament padsoraiba, de 2015 után a Jobbik Vona Gábor által meghirdetett „néppártos” irányváltásával a képviselő egyre inkább a Fideszhez közeledett.

2018 áprilisában a Jobbik országos választmánya felszólította Morvait, adja vissza EP-mandátumát, és egyhangúlag megszavazták visszahívását.

Az elnökség közleménye akkor úgy fogalmazott, hogy Morvai:

„ régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amelyeket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra. Jelentős segítséget nyújtott a választási csalásoktól sem visszariadó, diktatúrát építő Fidesz hatalomban tartásában, amely egy egykori jogvédőtől szégyen.”

Morvai azonban a mandátumot nem adta vissza, és a 2019-es ciklus végét még független képviselőként töltötte ki.