Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

M1 Híradó: saját maguktól is óvták a képviselőket a biztonságiak az MTVA-székházban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az M1 tegnap esti és a ma reggeli Híradója külön blokkot szánt annak a december 17-e óta  a nyilvánosság elől elzárt videónak, amin Varju László DK-s országgyűlési képviselőt perceken keresztül próbálják kivonszolni biztonsági őrök az MTVA épületéből. A felvételt az MTVA kollégái készítették, de tegnap estig mégis kizárólag olyan részleteket mutattak meg a jelenetből, amelyeken Varju László a földön ülve telefonál politikustársaival, és tetteik lehetséges következményeire hívja fel a biztonsági őrök figyelmét. Azt viszont csak a tegnapi, 444 által szerkesztett felvételekből tutdhattuk meg, mi indokolta Varju mondatait.

A 444 birtokába körült videó – aminek vágatlan vágatlan formáját is közzétették – a közzététel utáni 23. órában kb. 280 ezer megtekintésnél jár a youtube-on.


Az M1 tegnap esti és ma reggeli Híradójában a nyilvánosságra került felvételek miatt újra foglalkoztak a történettel. A blokkban bemutatták értelmezésüket Varju László napjáról „a stúdió elleni rohamtól a rohammentőig”: kimerevítenek egy képet, amin Varju mosolyogva „provokálja” a biztonsági őröket, majd azt állítják, hogy a képviselő nekirontott egy stúdióajtónak, amivel veszélyeztette a közüzem rendeltetésszerű működését. (Szerintük ez képezte a jogalapot a képviselők eltávolítására.)

Ezt követően részleteket játszanak be a 444 által tegnap nyilvánosságra hozott videóból, amelyen az látható, hogy a kapaszkodó Varju kezét lefejtik a korlátról, majd elkezdik kivonszolni az épületből. A közmédia szerint semmi új nincs a felvételen:

„Varju László támad, az őrök pedig próbálják végezni a munkájukat”.

Ami a köztévé szerint az volt, hogy a közüzem működését sértő képviselőt testi kényszer alkalmazásával el kell távolítani a területről.

A felvételek után ifjabb Lomnici Zoltánt is megszólaltatják, aki szerint semmi új nincs a felvételeken: Varjuékat a közüzem működésének biztosítása érdekében kellett eltávolítani az épületből. A fideszes tévék háttérműsorainak gyakori vendége azt is hozzátette, hogy

a képviselők eltávolításával nem csak „az épületet” óvták meg a biztonságiak, hanem a képviselőket is saját maguktól: a közérdekű üzem megzavarása ugyanis bűncselekmény lett volna.

A DK képviselője tegnap a 444-nek azt mondta, nyilvánvaló, hogy hivatalos személy elleni erőszak áldozata volt. A helyszínen több erőszakos jelenetet végignéző rendőrök mindenesetre nem intézkedtek, az ellenzéki képviselőkkel szemben fellépő biztonságiak ellen nem tudni eljárásról. Varju szerint vannak még a nyilvánosság számára eddig ismeretlen felvételek.

Varju László több ellenzéki társával december 16-án azért ment be a köztévé Kunigunda útján található épületébe, hogy élő adásban beolvashassák a tüntetők és az ellenzék 5 pontos követelését. Az országgyűlési képviselők képviselői jogosítványukra hivatkozva léptek be a közmédia területére, és addig kívántak az épületben tartózkodni, amíg be nem olvassák követeléseiket. Az MTVA vezetősége viszont úgy döntött, nem hajlandóak a követelésekkel foglalkozni, és az épületben éjszakázó képviselőket december 17-én hajnalban a biztonsági szolgálat az ismert jelenetek kíséretében távolította el az épületből.

Címlapkép: M1 Híradó