Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A humorista Zelenszkij lesz Ukrajna elnöke az exit pollok szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lezárultak az urnák az ukrán elnökválasztás második fordulójában. Az exit pollok szerint pedig a humorista Volodimir Zelenszkij nagy aránnyal nyert az eddig regnáló elnök Petro Porosenkóval szemben. A hivatalos eredményekre akár napokat is kell várni.

Az ukrán Interfax hírügynökség szerint mindhárom exit poll Zelenszkij 72-73 százalékos győzelmét mutatja. Az első forduló után egyértelműnek tűnt, és most az exit pollok is megerősítették, hogy a humoristából lett elnökjelölt, Volodimir Zelenszkij lesz Ukrajna következő elnöke. Az első fordulóban Zelenszkij a szavazatok 30, Porosenko 16 százalékát szerezte meg, míg a korábbi elnök, Julia Timosenko lett a harmadik.

Zelenszkij korábban „A nép szolgája” című népszerű tévéműsorban alakított egy történelemtanárt, aki véletlenek sora után Ukrajna elnöke lett. Magát leginkább Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz szereti hasonlítani, miközben elit- és korrupcióellenes, azonban markáns politikai irányt és javaslatokat nem fogalmazott meg – indulásának bejelentését is szimbolikusan szilveszterre időzítette.

Zelenszkij elitellenességét ugyanakkor beárnyékolja az a tény, amelyet ellenfele, Porosenko a kampányban többször is aláhúzott: a humorista jelöltsége mögött ott van Ukrajna egyik legnagyobb oligarchája, Igor Kolomojszkij. Zelenszkij TV-műsora a korábban Porosenkót támogató, majd üzleti érdekeltségei miatt vele összevesző oligarcha tévéjén fut, és más módon is összeér a két férfi karrierje.

A választás persze nem csupán ezért volt különleges. A humorista feltételei szerint megrendezett elnökjelölti vitát megelőzőleg a jelölteket drogtesztnek vetették alá, míg magát a vitát a kijevi olimpiai stadionban tartották.

Ahogy Szergej Movcsan, a Political Critique ukrán oldalának szerkesztője és újságírója Mércén is megjelent cikkében kifejtette, habár a népesség túlnyomó többsége élesen elutasítja az állami vállalatok privatizációját, a föld árucikké tételét, a gyógyszeripar és az oktatás piacosítását és a vagyoni egyenlőtlenségeket, valamint őszinte megvetést táplál az oligarchákkal szemben, még sincs Ukrajnában olyan politikai erő, amely ezeket az elégedetlen hangokat képviselné.

„Ukrajnában az a helyzet állt elő, hogy a lakosság körében legnépszerűbb gondolatok a háborúról és a gazdaságról egyben a leginkább hiteltelenítettek is. A leginkább vágyott és legszigorúbban tiltott gyümölcsök. A vágy tárgyát akkor és azáltal tiltják le, amikor baloldaliként azonosítják. Amíg ez nem történik meg, addig a baloldali gondolatokkal szabadon garázdálkodnak mindenféle populisták, a szélsőjobbtól a tőkésekig.”