Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek gyűjtenek párnát és takarót az Országos Traumatológiai Intézetnek

Ez a cikk 5 éves.

A Segítség Közvetítők nevű civil önkéntes csapat az egészségügy mindennapos problémáira keres egyszerű megoldásokat, ezeket pedig segítő akciók keretében juttatja el a betegekhez és az intzéményekhez.

Legutóbbi akciójuk során 50 darab párnát szereztek be az Országos Traumatológiai Intézet baleseti intenzív osztálya számára. Mint azt az orszály főnővére elmondja az adomány átadásáról készült kisfilmben,

a baleseti intenzíven sajnos csak lepedő és takaró jut az ágyakra. Párna hiányában a frissen műtött betegek feje hátraszegődik, ami kényelmetlenséget és fájdalmat okoz, a beérkezett párnáknak köszönhetően viszont már mindenkinek komfortosabbá tudják tenni a kórházban töltött időt.

Az akciót az osztály főorvos-helyettesével és a főnővérrel is egyeztették, és úgy tűnik, másra is lenne igény: a csapat a továbbiakban takarókat gyűjt az osztály betegeinek. A gyűjtésben az Oltalom Karitatív Egyesület segít a civileknek, így aki szeretne segíteni, Budapesten a Dankó utca 11-ben leadhatja az adománynak szánt takarókat (fontos, hogy jó állapotú használt, vagy új takarókra van szükség).

Ez egy igencsak pozitív példa az egészségügyi intézmények és a civilek együttműködésére, ugyanis a jószándék ellenére nem mindenhol veszik át vagy használják az adományokat.

Az utóbbi időben sok hír szólt például a Heim Pál Gyermekkórház körüli ágymizériáról.

Ahogy arról beszámoltunk, március elején édesanyákat tömörítő érdekvédelmi csoportok tiltakoztak a Heim Pál Gyermekkórház előtt, miután a kórház vezetése nem volt hajlandó használni azokat az adományágyakat, amelyek lehetővé tennék, hogy a beteg gyermekük mellett éjszakázó szülőknek ne a földön, 4500 forintért bérelt szivacságyakon kelljen aludniuk – holott Székely László ombudsman tavaly decemberben arra figyelmeztetett, nem fér össze a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával, ha a szülők csak térítés ellenében maradhatnak a gyerekek mellett.

Szerencsére azért itt is akadt pozitív példa: az „Ágyat az anyukáknak”akció keretében a több mint 5 millió forint beérkező adományból 30 gyerekkórház számára több mint 300 ágyat szereztek be, a kórházak túlnyomó többsége átvette és használja is őket. A budapesti Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikájának vezetése is nyilvános köszönetet mondott a fekhelyekért.

A civilek összefogásának másik nagy eredménye pedig, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem sokkal később közölte, soron kívül, még az első negyedévben elindul a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzése.

A párnagyűjtő akció is azt mutatja, működhet a civil segítség, ha hagyják. Az pedig nem kérdés, hogy szükség van-e rá.