Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindítják az ágybeszerzést, miután anyák tiltakoztak, hogy pénzért, szivacsokon kell aludniuk a gyerekkórházban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Édesanyákat tömörítő érdekvédelmi csoportok tiltakoztak a Heim Pál kórház előtt, miután a kórház vezetése nem hajlandó használni azokat az adományágyakat, amelyek lehetővé tennék, hogy a beteg gyermekük mellett éjszakázó szülőknek ne a földön, 4500 forintért bérelt szivacságyakon kelljen aludniuk.

Az „Ágyat az anyukáknak”akciót Orosvári Zsolt indította még novemberben. A több mint 5 millió forint beérkező adományból 30 gyerekkórház számára több mint 300 ágyat szereztek be, a kórházak túlnyomó többsége átvette és használja az ágyakat. A budapesti Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikájának vezetése is nyilvános köszönetet mondott a fekhelyekért.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézmény azonban nem engedi használni az ágyakat, az intézményt vezető Fekete Ferenc orvosigazgató a hvg.hu-nak elmondta, szerinte

„nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak”,

ezt elmondása szerint jelezték is az adományozóknak. A kórház szerint az ágyak betegbiztonsági és higiénés szempontból sem megfelelőek.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány képviselői azonban úgy nyilatkoztak, hogy a kórház korábban azt kérte, annyi ágyat vigyenek, amennyit csak tudnak, és nem volt kifogásuk az egyébként egészségügyi szakemberek segítségével kiválasztott ágyak ellen.

A fekhelyek használatba vétele híján a kórházban jelenleg éjszakánként 4500 forintért bérelhetnek szivacsokat a bent éjszakázó szülők, holott Székely László ombudsman decemberben még arra figyelmeztetett, nem fér össze a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával, ha a szülők csak térítés ellenében maradhatnak a gyerekek mellett.

A Magyar Anyák csoport időközben aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy a szülők ingyen feküdhessenek a gyerekeik mellett a Heim Pálban.

A Segítség Közvetítők, az Anyák az anyákért és a Magyar anyák csoportok szombat délelőtt flashmobot tartottak a Heim Pál kórház Üllői úti épülete előtt.

A csoportok szülői üzeneteket közvetítettek, amelyek

többek között 128 órás földön, otthonról hozott kabátokon alvásokról és veszélyeztetett terhesen széken alvásról számoltak be. A csoportok azt is kifogásolták, hogy a szülőknek fizetniük kell a kórházban alvásért.

A megjelentek arra kérték a kórház vezetőségét, hogy a 20 ágyat, amelyek a többi kórház számára megfelelőek, a Heim Pálban is használhassák a szülők, és így emberhez méltó körülmények között pihenhessenek gyerekük mellett.

„Ingyen és ágyon!”- követelték a kórháztól a megjelentek.

Közleményük felolvasása után a jelenlévők a kórház előtti placcra feküdtek.

A Klubrádió élő közvetítése

Frissítés 18:24

Az  Állami Egészségügyi Ellátó Központ MTI Országos Sajtószolgálaton keresztül közzétett közleményében azt írja, soron kívül, még az első negyedévben elindul a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzése.

„A magyar kormány évente 660 millió forintot biztosít a kísérő szülők ellátására. A kórházak közül legtöbben már korábban megteremtették a beteg gyermekek közeli hozzátartozóinak a megfelelő elhelyezését, míg van néhány intézmény, amely nem teljesítette az ezzel kapcsolatos elvárásokat.

Fenntartóként mindent megteszünk azért, hogy a hozzátartozó megfelelő elhelyezésével is segítsük a beteg gyermekek gyógyulását.”

(24.hu, hvg.hu, Klubrádió)