Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vélhetően észak-ír terroristák gyilkoltak meg tegnap éjjel egy újságírót

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap éjjel lelőttek egy Lyra McKee nevű újságírót az észak-ír Londonderry városában. A hatóságok szerint a gyilkosságért az „új IRA” nevű, britellenes terrorszervezet felelős, ami az ország valaha volt legnagyobb katolikus, félkatonai szervezetének, az Ír Köztársasági Hadsereg utódjának tekinthető.

McKee csütörtök éjszaka egy utcai, rendőrökkel történő összecsapásban helyszínén tartózkodott a második legnagyobb észak-ír városban, ahol benzinbombákat dobtak rendőrautókra és gyújtották fel őket. A szemtanúk szerint egy maszkot viselő, fegyveres férfi a rendőrség soraiba lőtt, miközben több újságíró és civil is állt a közelben. A lövés nem egy rendőrt talált el, hanem McKee-t.

Az összecsapás azután kezdődött, hogy a rendőrség belépett az erősen IRA támogatók lakta Creggan városrész területére, hogy házkutatásokat végezzen. Eredetileg fegyvereket és robbanóanyagokat kerestek, hogy megakadályozhassák a lehetséges, húsvét hétvégére tervezett terrortámadásokat, amivel vélhetően az 1916-os, angolok elleni felkelésre szerettek volna megemlékezni. Az akkori felkelők az ország britektől való függetlenedését szerették volna elérni, valamint egyesíteni az összes ír tartományt. Bár maga húsvéti felkelés végül kudarcba fulladt, egy olyan folyamatot indított el, aminek a vége Írország elszakadása lett.

McKee-hez egyik újságírótársa, a mellette álló Leona O’Neill hívott mentőt, de mielőtt az kiérkezett volna, betették egy kocsiba és megpróbáltak vele eljutni a kórházba, ám az út alatt McKee belehalt a sérüléseibe.

Lyra McKee oknyomozói munkássága mellett melegjogi aktivizmusáról vált híressé.

Karen Bradley, a kormány észak-írországi ügyekért felelős minisztere azt nyilatkozta, hogy a McKee halálát okozó erőszakos cselekményt a helyi közösség nagy többsége elutasítja.

Az új IRA alakulása egyébként 2012-re tehető, nevükhöz eddig egy robbanószerkezetes terrorcselekmény kötődik, amelyet Belfastban, egy köztisztviselő ellen követtek el.