Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vitás helyzet az Audi és a szakszervezet között, ismét sztrájk jöhet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elhúzódó bértárgyalások, egy kétórás figyelmeztetó sztrájk és egy hat napos sztrájksorozat után január végén végre megállapodott az Audi Hungária Független Szakszervezete a gyár vezetőségével. A szakszervezet azért követelt magasabb béreket, mert a győri üzemben a kimagasló termelékenységi mutató ellenére is 30-40 százalékkal kevesebbet vittek haza az alkalmazottak, mint a környező országok Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységekben dolgozó társaik.

Ennek ellenére az AHFSZ ma kiadott tájékoztatása szerint a a munkáltató úgy változtatta meg a prémiumfizetés szabályait, hogy nem egyeztetett a szakszervezettel, ráadásul nem az idei januári bért veszi alapul, hanem a tavaly decemberit.

Az AHFSZ számításai szerint így körülbelül fejenként nettó 65 000 forintot akar megspórolni az Audi.

Ahogyan ők fogalmaznak, „talán a sztrájk illetve a bérmegállapodás miatt szükséges elvenni a megérdemelt prémium kifizetésük jelentős részét és így megspórolni az extra kiadásokat?”

A szakszervezet következő lépésként egyeztetést kezdeményezett Dr. Knáb Erzsébet személyügyekért felelős igazgatói taggal, ám mivel a munkáltató továbbra is ragaszkodik az új fajta prémiumfizetéshez, az AHFSZ az ügyet jogi útra terelve kollektív munkaügyi vitát folytatna.

Ha pedig a vita parttalannak bizonyul, a szakszervezet újabb sztrájkot szervezne.

Az Audi Hungária Független Szakszervezettel kapcsolatos korábbi írásaink itt, a korábbi sztrájkkal kapcsolatos cikkeink pedig itt találhatók.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba