Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négyszer annyian ellenezték Handó jelöltjét a Fővárosi Törvényszék élére, mint ahányan támogatták

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nagy arányban leszavazta a mai fővárosi összbírói értekezlet Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének jelöltjét a Fővárosi Törvényszék vezetésére kiírt pályázaton. A bírák Polgárné Vida Judit pályázatával szemben a kormánysajtóban gyakran támadott, Handó-kritikus Vadász Viktor pályázatát támogatták – értesült a hvg.hu.

Míg Vadász 374 igen szavazatot kapott és 95 nemet, a jelenleg az ország legnagyobb bíróságát megbízottként vezető Polgárné pályázatát csak 98-an támogatták, és 349-en utasították el. Polgárné azt követően lett a Fővárosi Törvényszék megbízott vezetője, hogy Handó korábban kétszer is eredménytelennek nyilvánította a törvényszék elnöki pályázatát, amelyen csak a korábbi elnök, Fazekas Sándor indult. Fazekas akkor az Országos Bírói Tanács (OBT) 75%-nak támogatását bírta, ennek ellenére Handó nem nevezte ki a törvényszék élére. (Egy hasonló ügyben a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta a kinevezés elmaradásának törvénytelenségét.)

A hvg.hu azt írja, Polgárné kinevezéséhez ezt követően szintén az Országos Bírói Tanács hozzájárulására lenne szükség, amire kevés esély van, lévén az OBT és Handó közt annyira elmérgesedett a viszony, hogy az OBH elnöke idén már az őt ellenőrizni hivatott testület költségvetéséhez sem járult hozzá, törvénytelenségre hivatkozva. Az OBH-elnök olyan rendszert javasolt, amelyben az ő kinevezettjei kerülhetnének az ellenőrző szervbe.

2018-ban a bírósági vezetői pályázatok több mint fele eredménytelenül zárult, Handó azonban számos esetben eredménytelen pályázatok ellenére is kinevezett és áthelyezett bírókat. Az OBT ezt a gyakorlatot több alkalommal törvénysértőnek minősítette.

Vadász Viktorral egyébként a Magyar Nemzet folytatásos cikkben foglalkozott, többek között azzal próbálták lejáratni, hogy felszólalt egy „Soros-szervezetnek” minősített Magyar Helsinki Bizottság által szervezett szakmai tanácskozáson.

A hvg.hu arra is emlékeztet, hogy – bár ezt a Magyar Nemzet nem emlegeti– Polgárné Vida Juditnak plágiumügy miatt egyszer már le kellett mondania a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettesi posztjáról. Vida egy bírósági lapban többek között Paolo Coelho írásait közölte a saját neve alatt.

A hvg.hu szerint van rá esély, hogy Handó érvénytelennek tekinti a mai szavazást, és Vida marad a megbízott elnök.

(hvg.hu)
Címlapkép: MTI