Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titokban bocsátja el tömegesen a közszolgákat a kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Eddig titkolt kormányhatározatról adott hírt24.hu, amelynek értelmében további 2477 közszolgálati munkaviszony kerülhet hamarosan veszélybe. A határozat tovább súlyosbíthatja a kormányhivatalokban, kormányablakoknál és állami intézményekben kialakuló munkaerőhiányt, miután az új, kiterjesztett túlóraszabályozás és a megfelelő béremelés elmaradása miatt az Index korábbi információi szerint máris 2500 közszolgálati dolgozó hagyta ott az állását.

Erre jönne most még rá az új kormányhatározat szerint újabb 2477 dolgozó elküldése.

A lépésről ráadásul a kormány egyáltalán nem egyeztetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ), azt őket megkerülve hozta meg.

Erre lehetőséget ad nekik az úgynevezett „2000-es határozat” formátuma is. Az 1000-es sorszámmal kezdődő kormányhatározatokat ugyanis mindenki számára megismerhetővé kell tenniük, és a Magyar Közlönyben is megjelennek, míg a 2000-es sorszámmal kezdődőeket csak az érintettek veszik kézhez (így lehetséges az, hogy a szakszervezet végül már megkapta, kész formájában).

Boros Péterné szerint csak ezt a formulát használhatták annak érdekében, hogy  ne tudják meg időben se a szakszervezetek, se a dolgozók, pontosan mire készül a kormány.

Annyi bizonyos, hogy a közszféra válsága már most is valóság: a 24.hu információi szerint ugyanis kiürülte egy teljes gyámhivatal, de van már olyan kormányablak is, ahol senki sem dolgozik éppen aktív munkaviszonyban.

Ráadásul az MKKSZ elnöke szerint egyáltalán nem lehet pontos számokat tudni arról, hány ember hiányzik a rendszerből, és ezért pontosan jelenleg azt sem tudja az érdekvédelem kiszámítani, pontosan mekkora mértékű lehet a kiesés, azon kívül hogy pontosan tudni lehet, már 2500 ember hiánya is súlyos leállásokat, fennakadásokat okozhat.

Március 14-én a közszféra már egynapos sztrájkot is tartott a közszolgák munkakörülményeinek, bérének javításáért, és általában a nagyobb megbecsülésért. Akkor délutánra a kormány már beadta a derekát, és egyeztetést, tárgyalásokat ígért a közszolgáknak.

Azt még hivatalosan nem lehet tudni, a most kiderült információk nyomán milyen szakszervezeti akciók várhatóak.

Az akkori eseményekről a Mérce videóriportban is beszámolt:

Címlapkép: Árvai Károly, kormany.hu