Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay elérte: Lázár János cégének használati díjat kell fizetnie a batidai kastélyhoz vezető útért

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai hódmezővásárhelyi közgyűlés nyílt ülésének utolsó napirendi pontjaként a fideszes többségű közgyűlés megszavazta Márki-Zay Péter független polgármester módosító indítványát, mely szerint a város határában található batidai kastélyt birtokló cég, melyben Lázár János volt polgármesternek és miniszternek is van 8% tulajdonrésze visszamenőleges használati díjat kell, hogy fizessen Hódmezővásárhely önkormányzatának az oda vezető útért.

Hegedűs Zoltán fideszes önkormányzati képviselő eredeti indítványa az lett volna, hogy az utat az önkormányzattól a cég azoonal megvásárolná. Ugyan az adásvételt az önkormányzatnak el kell indítania, és minden bizonnyal a Lázár részleges tulajdonában lévő Grosswiese Zrt. lesz a vásárló, Márki-Zay Péter azonban elérte, visszamenőlegesen is használatbavételi díjat fizessennek az útért.

A polgármester ugyanis finoman jelezte a Fidesz képivselőcsoportjának, mivel a folyamatos forráselvonások miatt a városnak jelenleg minden fillérre szüksége van, ezért a vásárlás „komoly ellenérzést, megosztottságot kelthet” a városban Őés Kis Andrea alpolgármester is olyan módosítókat fűztek határozati javaslatához, mely szerint használati díjat rónának ki a kastélyhoz vezető útra.

Az ellenérzések különös forrása az volt, hogy az útszakaszt korábban elkerítették, pedig, mint az városházi hatalomváltás után az iratokból kiderült, ez jogtalan volt, mert a valamikor Dózsa György Mgtsz-hez vezető útszakasz mindig is a város tulajdonában maradt.

A polgármester azt is kiemelte, olyan információk jutottak a fülébe, mely szerint az út megvásárlása után a cég „kilátót akar ott építeni”, ráadásul a jogosulatlan bekerítés nem ébreszt bizalmat Lázárék cége iránt.

Hegedűs fideszes frakcióvezető erre úgy reflektált, hogy Márki-Zay a kilátó terveivel kapcsolatban „csúsztat, és nem mond igazat”, ugyanakkor az elkerítés tényének jogi körülményeit nem vitatta el.

Végül, kisebb szócsata után váratlan fordulat következett: Márki-Zayék két módosítót nyújtottak be, az egyik szerint csak használatba adják a batidai utat, bérleti díj ellenében, a másik szerint pedig, bármilyen beruházás is valósuljon meg a területen, azt csupán számlák alapján és nem értékbecsléssel lehet elfogadni.

Hegedűs az ülés végén felállt, és közölte, elfogadja a polgármester javaslatát a sajátját pedig egyúttal visszavonta. Ezek után a fideszesek is megszavazták a használatba vételi szerződést, azzal, hogy az eladást is mihamarabb le kell bonyolítani. A beruházások szémlával való igazolását azért így is elutasították.

A közgyűlés ezen mozzanatát Márki-Zay Facebook-oldala külön élő videóban is rögzítette, ahogyan a szavazást megelőző vitát is:

Áprilisi rendes közgyűlés utolsó napirendi pont: a batidai kastélyhoz vezető önkormányzati út értékesítése.

Gepostet von Márki-Zay Péter am Freitag, 12. April 2019

A Lázár János családi birtokaihoz közel eső, vele kapcsolatba hozható batidai szuperkastély ügye a 2018 februári, időközi polgármester-választási kampányban robbant ki, amikor is a Magyar Narancs drónfelvételeket közölt az akkor éppen frissen felújított, luxus-vadászkastélyról. Ez akkor még közvetlenül nem volt Lázár Jánoshoz köthető, de körbevették olyan területek, amelyek Lázár vagy hozzátartozói tulajdonában álltak.

2018 szeptemberében végül az addigi tulajdonos, a Lázár János ismeretségi és politikai köréhez tartozó Kulik Jenő ügyvéd eladta azt a Grosswiese Zrt-nek, amelynek 8%-os tulajdonosa maga Lázár János, aki most is a térség országgyűlési képviselője.

A 24.hu akkori cikke felhívta arra a figyelmet, noha Kulik a Grosswiesében továbbra is 25%-os tulajdonos, Lázárnak pedig 8%-a van, azt nem lehet tudni, kik birtokolják a részvények további, 48%-át, mert ezek a tulajok nem kérték a részvénykönyvbe való felvételüket sem.

A batidai kastélyról egy éve készült drónfelvételt itt lehet megnézni:

Frissítés, 22.08: A cikkben eredetileg azt írtuk, hogy a használatbavételi szerződés helyettesíti is az adásvételt. Valójában azonban a bekötőutat is hamarosan értékesíti majd az önkormányzat, és csak a köztes időre, visszamenőlegesen sikerült elérni a használatbavételi díj kiszabását.

Azt is tévesen írtuk az első változatban hogy a helyi Fidesz elfogadta volna a számlázás követelményét, ezt valójában elutasították.

A hibákat javítottuk.