Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eladta a Népszavát Puch László

Ez a cikk több mint 4 éves.

Új tulajdonoshoz került át a Népszava, írja a Média1 portál. A tulajdonosváltást a lap pénteken kora délután a bejegyzés nyilvánossá válása előtt néhány perccel maga is megerősítette.

Az eddigi tulajdonos, az MSZP volt pártpénztárnoka, Puch László maga jelentette be a váltást. Ezt gazadasági okok egyébként nem indokolták, hiszen a cég, a Horizont AG, amely 2016 óta volt a Népszava tulajdonosa, akkor bezárt Népszabadság, majd később az ugyancsak beszántott Magyar Nemzet újságíróival kiegészülve komoly eladott példányszám-növekedést tudtak elérni.

Most azonban, ahogyan azt az egykori MSZP-s pénzember ugyancsak megerősítette, a lap egy másik, a párthoz kötődő milliárdos, Leisztinger Tamás föld- és ingatlanberuházásokból élő vállalkozó, az ország 4. legnagyobb földbirtokosa tulajdonába került át.

„Azt szeretnénk, ha a Népszava a jövőben is az emberről, a mindennapi életről szólna és kiemelten kezelné a szolidaritást. Nemcsak a lap hangnemét kívánjuk megőrizni, hanem a szerkesztőséget is, illetve a megkezdett fejlesztések folytatását is támogatjuk”

– nyilatkozta a Népszava új tulajdonosa. Puch a maga részéről a tranzakciót ugyancsak úgy kommentálta, az „értékalapú” volt, fontos volt neki, hogy „baloldali értékrendű vállalkozót” találjon:

„Már korábban, a Spinoza házban egy beszélgetésen elmondtam, hogy örülnék, amennyiben elkötelezett vállalkozók segítenének azoknak a szervezeteknek és felületeknek, amelyek a számomra fontos, baloldalinak nevezett értékeket vallják. Hadd ismételjem meg: az elkötelezett, tőkeerős befektető itt van”

Noha Leisztinger Tamás főleg a Gyurcsány-Bajnai korszakból ismert különböző nagyberuházásokban való részvétele révén, azt sem érdemes elfelejteni, hogy a Hunguest Hotels szállodalánc döntő részének Mészáros Lőrinc céghálója felé történő, 2017-es értékesítése után is megtartott nagy ingatlanberuházásokat, ilyenek például legutóbbi, belvárosi ingatlanokkal kapcsolatos V. kerületi érdekeltségei is, amelyek megszerzése során a Magyar Narancs információi szerint igenis összejátszott fideszes körökkel.

Ráadásul az is nemrégen derült ki, hogy Leisztinger élettársa, Tüttő Kata lesz az, akit a baloldali összefogás Belváros-Lipótváros polgármesterjelöltjeként indítani fog.

Az annak idején hirtelen médiavállalkozóvá vált Puch a 2018-as, újabb Orbán-győzelem óta rohamtempóban tüntette el a portfóliójából a médiavállalkozásokat: legutóbb például a patinás Szabad Föld hetilap eladásakor azt nyilatkozta, ez szükséges ahhoz, hogy megtarthassa a Népszavát.

Most a Népszavát is eladta, az egykori Szabad Föld pedig már a kormánymédia, közelebbről Gajdics Ottó karmai között landolt.

De Puch ehhez hasonló módon szántotta be Magyarország egyik legfontosabb baloldali politikai hetilapját, a Vasárnapi Híreket is, amelyet egyszerűen megszüntetett.

Mint akkor mondta, azért, mert:

„A Népszava hírközpontúságának és a Vasárnapi Hírek elemzőbb és szórakoztatóbb stílusának ötvözésével egy tartalmasabb szombati újsággal és hétközi kulturális melléklettel találkozik az olvasó”

Mindannak ellenére tehát, hogy a teljes Geomédia-portfólió megszüntetésének eddigi indoka az volt, hogy Puch a Népszavával akar foglalkozni, most mégis igen könnyedén megszabadult tőle.

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila