Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozik a kötelező nyelvvizsga bevezetése elleni tüntetéshez

Ez a cikk több mint 5 éves.

Részt vesz az áprilisi 26-i diáktüntetésén a Pedagógusok Szakszervezete, írják közleményükben.

Az egyhangú döntést azért hozta meg a szakszervezet, mert szerintük

„a pedagógus- és óvodapedagógus hallgatókat hátrányosan érinti az az új követelmény, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet bekerülni egyetemekre.”

A szigorodó követelményekkel még kevesebben fognak bejutni a pedagógusszakokra, így még inkább ellehetetlenül a következő években nyugdíjazott pedagógusok pótlása.

A Független Diákparlament azzal az üzenettel hirdette meg az április 26-i rendezvényt, hogy amíg az ország minden iskolájában nem elérhető a minőségi nyelvoktatás, addig ne vezesse be a kormány az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsgát.

A tüntetésen továbbá azt is hangsúlyozni szeretnék a diákok, hogy a kormány figyelmen kívül hagy számos, az oktatás területén fennálló problémát. A tüntetés szervezői ezért továbbra is érvényesnek tartják a Diákparlament által összeállíott 12 pontos követeléslistát, melyben egyebek mellett az óraszám 25-ben való maximálását, a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállítását, a főiskolai keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását követelik, valamint azt, hogy az iskola „elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra” neveljen.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament aktivistája korábban az ATV-ben elmondta, az eseményt nem a Diákparlament szervezi, de többnyire a Diákparlament volt aktivistái állnak mögötte.

A tüntetésre április 26-án pénteken 4 órától a Kossuth téren kerül sor.

(eduline, Mérce)

Címlapkép: MTI / Komka Péter