Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kötelező nyelvvizsga ellen tüntetnek április 26-án a diákok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Amíg az ország minden iskolájában nem elérhető a minőségi nyelvoktatás, addig ne vezesse be a kormány az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsgát – ezt kérik a diákok azon az április 26-i tüntetésen, amelyre a Kossuth téren kerül sor. Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament aktivistája és a korábbi diáktüntetések egyik beszélője az atv.hu-nak elmondta: a tüntetés másik célja, hogy emlékeztessen, még mindig vannak problémák az oktatásban, amelyeket a kormány figyelmen kívül hagy.

A tüntetésen ezért a korábban megfogalmazott 12 pontos követeléscsomagjuk is fel fog bukkanni, de hangsúlyosan megjelenik a 2020-tól bevezetni tervezett kötelező nyelvvizsga elutasítása is.

Gyetvai azt is elmondta, pártsemleges eseményre kell számítani, amelyet egyébként egy mozgalom keretein belül, a Diákparlamenttől független tanulók szerveznek. A mozgalom annyiban köthető hozzájuk, hogy a megmozdulásokban részt vevő néhány diákkal kezdték el.

A Független Diákparlament 2018 január 19-én és február 23-án tartott jelentősebb utcai demonstrációkat, ekkor tették közzé a 12 pontjukat is. A csomag a következő követeléseket tartalmazza:

„Képezze az oktatás alapját a 21. században szükséges készségek fejlesztése! Igazságos, demokratikus és modern oktatást minden diáknak!

  1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!
  2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!
  3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!
  4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli szabad tankönyv-választást!
  5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!
  6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!
  7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!
  8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!
  9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!
  10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjakkal!
  11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.
  12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

Kezdjenek két héten belül miniszteri szinten, érdemi, sajtónyilvános egyeztetést a Független Diákparlamenttel!”

Gyetvai Viktor arról is beszélt, hogy a tüntetésekkel önmagában nem lehet garantált sikert elérni, de már azt is eredményként értékelte, hogy a korábbi elzárkózás ellenére a tavalyi tüntetések után az EMMI képviselői leültek tárgyalni velük.

Hangsúlyozta, a választási szezonban nem akartak több látványos megmozdulásba belekezdeni, mert az átpolitizált légkörben nem szerették volna, ha úgy tűnik: ők csak a Fidesz-KDNP kormány ellen lépnek fel.

Címlapkép: Tóth Fruzsina / Mérce