Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közösségi médiában kampányol Bernie ellen az USA legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezete

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megválasztása esetén ő lenne az Egyesült Államok első zsidó származású elnöke, mégis ellene kampányol az ország legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezete, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC). Az Intercept szerint a szervezet a Demokrata Párt előválasztása szempontjából kiemelkedő fontosságú három államban (Kaliforniában, Floridában és Texasban) választópolgárait célozta meg fizetett facebookos hirdetésben.

A fizetett hirdetések arra buzdítják a polgárokat, csatlakozzanak egy petícióhoz, amely megüzeni Sandersnek: Amerika Izraellel tart. A Facebook-posztok nem tesznek arról említést, hogy miért épp ezt az elnökaspiránst kellene emlékeztetni erre.

Az Intercept azt feltételezi, mindez azért történhet, mert Sanders kiállt a tavaly ősszel kongresszusi képviselővé választott demokrata Ilhan Omar mellett, aki nemrégiben az AIPAC pénzügyi donáció és az amerikai politikai elit többségének Izrael-párti megnyilvánulásai közötti összefüggéseket firtatta. Omar kijelentéseit a Demokrata Párton belüli kollégái közül is sokan elítélték, köztük Nancy Pelosi, a washingtoni Képviselőház elnöke is.

Sanders egyébként maga is többször kritizálta az izraeli kormányzat egyes lépéseit, de megszólalásai nehezen nevezhetők antiszemitának vagy Izrael-ellenesnek.

A 2016-os elnökválasztási kampányban például kritizálta a 2014-es gázai bombázásokat, amelyek majdnem másfél ezer civil, köztük félezer gyermek halálát okozták – Sanders szerint ez a katonai fellépés „aránytalan” és „válogatás nélküli volt”.

De ugyanebben a kampányban, a Hillary Clintonnal folytatott egyik előválasztási vitáján beszélt arról, mennyire büszke zsidó származására, és emlékeztetett lengyelországi zsidó családjának nagy része a Holokausztban pusztult el.

A gázai bombázások kapcsán tett kijelentései után több izraeli politikus is kritizálta Sanderst, válaszul a politikus elmondta:

„Izraelnek joga van szabadságban, függetlenségben és biztonságban élnie, anélkül, hogy terrortámadásoknak lenne kitéve, de úgy gondolom, sosem sikerülhet békét hoznunk a térségbe, ha nem kezeljük méltósággal és tisztelettel a palesztinokat is.”

A vermonti szenátor – aki fiatalkorában egy kibucban is élt – kifogásolta a ciszjordániai zsidó telepek építését is mint a nemzetközi jog megsértésének példáit.

Bernie Benjamin Netanjahu kormányfővel kapcsolatban is tett kritikus megjegyzéseket. A keddi izraeli választások előtt, melyen végül Netanjahunak sikerült megőriznie a kormányfői széket, Sanders úgy nyilatkozott, nem egy nagy rajongója az izraeli kormányfőnek, és reméli elveszíti a választásokat.

„Amikor közelednek a választások Izraelben, mindig megpróbál tovább tolódni jobbra az Izraelen belüli rasszizmusra támaszkodva, úgy gondolom, ez nem szerencsés” – mondta az amerikai politikus.

Persze nem csupán izraeli politikusok, de palesztin aktivisták is többször kritizálták Sanderst. Például azért, mert 2017-ben aláírt egy petíciót, amely az ENSZ-t kritizálta azért, mert túl sokat foglalkozik az állítólagos izraeli visszaélésekkel, és ezzel támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat.

Az AIPAC egyébként már 2016-ban visszautasította Bernie részvételét a lobbiszervezet éves konferenciáján, melyen Donald Trump és Hillary Clinton is részt vett. Trump elsöprő sikert aratott a 2016-os AIPAC konferencián a határozott Izrael-párti kiállása és az iráni atomalku elutasítása miatt.

Mindezt pár hónappal azután, hogy 2015 decemberében, a Republikánus Zsidó Koalíció fórumán antiszemita sztereotípiákkal teli beszédet mondott: például többször utalt arra, milyen „jó alkudozók/tárgyalók” a zsidó emberek, majd hozzátette, a republikánus zsidók nem fogják őt támogatni az elnökválasztáson, mert „nekem nem kell a pénzetek”. Majd hozzátette: „Ti irányítani akarjátok a politikusaitokat”.

Bernie február közepén jelentette be, hogy a újra elindul a Demokrata Párt elnökjelölti címéért, amelyet 2016-ban Hillary Clintonnal szemben veszített el. Az akkor outsiderként induló veterán szenátor most sokkal jobb esélyekkel indul a jelenleg 18 elnökaspiránst felvonultató demokrata mezőnyben. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Sanders a demokrata szavazók között a második legnépszerűbb induló, 8-9 százalékkal előzi őt meg Joe Biden, Obama egykori alelnöke, aki ugyan hivatalosan még nem jelentette be indulását, de a bejelentésre minden jel szerint még áprilisban sor kerülhet.

Az előválasztási mezőnyben nem Bernie az egyedüli induló, aki negatív jelzőkkel illette Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt: a texasi Beto O’Rourke a napokban rasszistának nevezte Bibit.

Az AIPEC idei konferenciáján több élmezőnybe tartozó demokrata elnökaspiráns (pl. Kamala Harris, Elizabeth Warren, Beto O’Rourke) nem is fog részt venni.