Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan még mindig nem nyert az ellenzék Isztambulban, folytatódik a vizsgálódás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több mint egy hete lezajlottak a török helyhatósági választások, amelyeken a kormánypárt ugyan összességében győzött, az ellenzék (azon belül is leginkább a CHP) viszont megnyerte a legfontosabb városokat, köztük Ankarát és Isztambult is. Isztambul elvesztése különösen fájdalmas lehetett a jelenlegi elnöknek, Recep Tayyip Erdoğannak, mivel politikai pályafutását ebben a városban kezdte meg a kilencvenes években főpolgármesterként.

Annak ellenére azonban, hogy a legtöbb szavazatot az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu kapta, még mindig nem hivatalos a győzelme. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Erdogan nem ajda könnyen Isztambult: elkezdték újraszámolni a szavazatokat (egyébként nem csak Isztambulban, hanem egész Törökországban).

Miután az újraszámlálás első körében Isztambulban a kormánypárti jelöltnek, Binali Yildirimnek annak ellenére sem sikerült elegendő szavazatot összeszednie, hogy volt olyan kerület ahol kétszer is újraszámolták a szvavazatokat, Ali Ihsan Yavuz ismét fellebbezett az eredmények ellen, azt kérve, hogy Isztambul minden kerületében, érvényes és érvénytelen szavazatokat egyaránt számoljanak újra, mivel szerinte az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó.

A kormánypárt azt kérte, hogy Isztambul 39 kerülete közül 31-ben számolják újra az összes szavazatot, ezt azonban már elutasította a török legfőbb választási tanács.

Csupán abba egyezett bele, hogy ismét összesítsék összesen 51 szavazóurna voksait 21 isztambuli kerületben.

Ugyanakkor Sadi Güven, a választási tanács elnöke nemrég arról adott tájékoztatást, hogy az eredmények továbbra sem hivatalosak, még mindig vizsgálják a választással kapcsolatban beérkező kifogásokat.

Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki CHP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az isztambuli kerületek egy részében kedd óta zajló újraszámlálás eredményeképpen a szavazatok 92,3 százalékát feldolgozták. Jelen állás szerint Imamoglu 15 ezer 722 vokssal megőrizte előnyét Yildirimmel szemben.

Tegnap Erdogan arról beszélt,

„Felelősségünk, hogy megvédjük népünk demokratikus jogait. Ha az Egyesült Államokban a szavazatok akár csak egy százalékával gondok merülnek fel, megismétlik a voksolást. Azt látjuk, hogy a választáson szervezett bűncselekmények történtek, többről kamerafelvétel is van. Az ügyészségek a bizonyítékok alapján megteszik a szükséges lépéseket”

– mondta a török elnök.

Szerinte a „13-14 ezer szavazatnyi előny” kevés ahhoz, hogy az ellenzék isztambuli főpolgármester-jelöltje a március 31-ei helyhatósági választás győztesének nevezhesse magát a kormánypártival szemben.

Úgy tűnik, Erdogan ebből nem enged: a kormánypárti Hürriyet ma arról számolt be, hogy Isztambul tartomány Büyükçekmece körzetében rendőrségi razzia kezdődött meg, mely során ellenőrzik a szavazók adatait.

Címlapkép: Bloomberg, Twitter