Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újraszámolják az isztambuli szavazatokat, Erdoğan nem adja Isztambult könnyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt vasárnap tartották Törökországban a helyhatósági választásokat, amelyeken a kormánypárt ugyan összességében győzött, az ellenzék (azon belül is leginkább a CHP) a legfontosabb városokat vitte,  köztük Ankarát és Isztambult is. A választás volt az első nagyobb megmérettetés az elnöki rendszer tavaly nyári bevezetése óta, ezért nagy várakozások előzték meg.

Isztambul elvesztése különösen fájdalmas lehetett a jelenlegi elnöknek, Recep Tayyip Erdoğannak, mivel politikai pályafutását ebben a városban kezdte meg a kilencvenes években főpolgármesterként. A szavazást itt drámai feszültség kísérte, mivel csak késő este, és csak kevéssel tudott fordítani az ellenzéki jelölt. A szorosabb körzetekben már két nappal később megkezdték az újraszámlálást.

Miután a szavazatok újraszámolásával nem mentek semmire, most éppen nyomozást indítanak a választások eddigi győztese, Ekrem Imamoglu ellenzéki jelölt ellen.

Állítólagos bűne az, hogy kedden, amikor is Ankarába látogatott pártja alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a sírhelyénél, a vendégkönyvben neve mellé odaírta, hogy Isztambul főpolgármestere, melyre állítólag nem volt joga addig míg a szavazatok újraszámlálása be nem fejeződött.

Ellenfele, a kormánypárti jelölt Binali Yildirim egyébként még vasárnap este jóval a szavazatok számlálásának befejezte előtt bejelentette győzelmét, bár várhatóan neki ebből nem lesz semmi gondja.

Mint ismert, a hétfő óta tartó újraszámolásból Yıldırım egyértelműen vesztesként került ki, nemcsak azért, mert nem sikerült megtalálni azt a bizonyos rá leadott, extra huszonkilencezer szavazatot, amire szüksége lett volna, de azért is, mert mint kiderült, jó pár kerületben, pont az ellenzéki jelölt Ekrem İmamoğlu szavazatai nőttek meg az újraszámolással.

Ali Ihsan Yavuz a török kormánypárt az AKP (Igazság és Fejlődés pártja) pártelnök helyettese a választások előtt egy nappal arról beszélt, hogy a török választási rendszer az egész világon a legmegbízhatóbb, azaz senkinek semmi oka attól tartani, hogy csalás vagy esetleg bármi más történne.

Ma pedig egy héttel azután, hogy Isztambulban az ellenzéki jelölt Ekrem Imamoglu kapta a legtöbb szavazatot, arról beszélt, hogy a török demokrácia eddigi legnagyobb hiányossága a problémákkal teli választási rendszer. Vasárnap óta nem csak Isztambulban, hanem egész Törökországban folyamatosak az újraszámolások, persze csak olyan helyeken, ahol ellenzéki jelöltek nyertek.

Nem egy helyen, ahol csak egy-két szavazat többséggel nyert a kormánypárti jelölt ott egyből visszautasították az újraszámolási kérvényeket. Mivelhogy Isztambulban a kormánypárti jelöltnek, Binali Yildirimnek annak ellenére sem sikerült elegendő szavazatot összeszednie, hogy volt olyan kerület ahol kétszer is újraszámolták a szvavazatokat, Ali Ihsan Yavuz most ismét fellebbezett az eredmények ellen, azt kérve, hogy Isztambul minden kerületében, érvényes és érvénytelen szavazatokat egyaránt számoljanak újra.

Sokak szerint a kormány ezzel csak az időt húzza, Imamoglu már pár napja beszámolt róla, hogy a kormány folyamatosan tünteti el az iratokat.

TURKEYPURGE.COM; MÉRCE