Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs megállapodás, jön a figyelmeztető sztrájk a Chinoin gyógyszergyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az első tárgyalási napon nem sikerült egyezségre jutnia a Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin gyógyszergyár és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) által vezetett sztrájkbizottság között. Székely Tamás, a VDSZ elnöke közleményében úgy fogalmaz

„A VDSZ minden munkavállalónak egységesen 30.000.-os béremelést szeretne elérni, ennek megadására a munkáltatói oldal ma még nem volt hajlandó. Ezért a szakszervezet fokozza a nyomásgyakorlást, és holnap a korábban bejelentetteknek megfelelően 13 és 15 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a cég három telephelyén, Budapesten, a Csanyik-völgyben és Veresegyházán. A negyedik telephelyen Nagytétényben szolidaritási sztrájkot tartanak a dolgozók a figyelmeztető sztrájk ideje alatt. Holnap a sztrájk ideje alatt 14 órakor újabb tárgyalási forduló kezdődik.”

A hivatalos információk mellett a Mércének Székely ehhez hozzátette, a minden munkavállalónak, egységesen 30.000 forintos béremelést követelnek, a sztrájkakciók támogatása pedig kétharmados: a 7000 dolgozó összesen 66%-a az, aki támogatja a követelést a sztrájkigény-felmérés szerint.

A VDSZ elnöke ehhez hozzátette, „ez nem Hankook-ügy”, ami alatt azt értette, a cég az eddigi első tárgyalási napon, noha nem egyezett bele a követelésekbe, jóval nagyobb nyitottságot mutatott a megegyezésre, mint amit ott tapasztaltak.

Ezzel együtt most még a nyomásgyakorlás fontos része a sztrájk, amely a cég szerkezete miatt 3 telephelyen szerveződhet meg figyelmeztető sztrájk formájában, egy helyen, Nagytétényben szolidaritási sztrájkot lehet csak tartani, hiszen az alapszerv a Chinoinhoz és nem szélesebb értelemben a Sanofihez kötődik.

A gyógyszeripari cégnél április 5-én alakult sztrájkbizottság, mivel az ott dolgozók és VDSZ alapszervük a cég idei, 3%-os béremelési ajánlatát nagyon kevésnek tartotta.

A VDSZ korábban a Hankook gumigyár Dunaújváros-Ráacalmási telephelyén sikeres, 10 napos sztrájkott szervezett meg, Debrecenben a TEVA gyógyszergyárban pedig a cég végül egyoldalúan megadta béremelési követelésüket.

Címlapkép: VDSZ / Facebook