Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Létszámstop és megszorítások az egyik legnagyobb szombathelyi autóipari beszállítónál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombathely egyik legtöbb embert foglalkoztató cégével, a TDK Hungary Components Kft-vel kapcsolatban arról jelentek meg helyi hírek, hogy a cég több száz főt bocsájt el és tömeges leépítés zajlik.

Takács Balázs, a cég ügyvezetője a szombathelyi ugytudjuk.hu kérdésére megerősítette, hogy van igazság a hírek mögött, tömeges leépítésbe azonban nem kezdtek – egyelőre a távozó dolgozókat nem pótolják, és a szellemi munkavállalók körében húsz fő elbocsájtására volt szükség.

„[A] szombathelyi TDK legnagyobb felvevőpiaca az autóipar, ez viszont tavaly október óta lassul és zsugorodik” – mondta. Így a tavaly októberi 2750 főhöz képest most 2500 ember dolgozik a cégnél.

Az ügyvezető a bérerkről azt mondta, hogy 10-15 százalékos csökkenést látnak a piacon, és erre már lépniük kell. Ez egyelőre a kevesebb óraszámú foglalkoztatásban mutatkozik meg, ami az ügyvezető elmondása alapján a szakszervezetek és az üzemi tanács felhatalmazása volt, mint alternatíva az elbocsájtásokkal szemben.

A cég szerint azért van szükség a megszorításokra, mert

„A világgazdaság belekerült egy olyan instabil állapotba, hogy az előrejelzések gyakorlatilag napi szinten változnak. Így nagyon nehéz tervezni nekünk, a vevőinknek, de a végtermékgyártóknak egyaránt”.

Az ügyvezető az ugytudjuk.hu-nak hozzátette, hogy amíg ezt a gazdasági helyzetet látják, azt tudják mondani, hogy csoportos létszámleépítést jelenleg nem terveznek, azonban ez rövid, közép és hosszú távon is változhat.

Alig több, mint egy hónapja számoltunk be arról, hogy egy másik autóipari beszállító, a Mercedesnek értékesítő kecskeméti Antolin több száz munkásától válik meg, több gyártósort és termék gyártását is Spanyolországba költözteti.

(ugytudjuk.hu)

Címlapkép: Kocsisor Szombathely mellett a rabszolgatörvény ellen tiltakozók demonstrációján 2019. január 4-én. Fotó: Mérce