Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós helyett a Momentum nevezte át az Árpád hídi metrómegállót Göncz Árpád Városközpontra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken reggel a Momentum aktivistái átmatricázták az Árpád híd metrómegállót Göncz Árpád városközpontra.

A Momentum aktivistái átmatricázzák az Árpád hídi metrómegálló feliratát. Fotó: Momentum

Mint közleményükben írják, azért hajtották végre az akciót, mert Tarlós Istvánnak ezt már régen meg kellett volna tennie, miután a fővárosi közgyűlés már jóváhagyta az átnevezést, ám szerintük „fideszes unszolásra” végül mégsem történt meg.

A Momentum aktivistái átmatricázzák az Árpád hídi metrómegálló feliratát. Fotó: Momentum

Tavaly január végén még arról szóltak a hírek, hogy másik három metrómegálló mellett az Árpád híd metrómegálló is átnevezésre kerül a 3-as metró felújítása során, méghozzá a volt köztársasági elnök és műfordító, Göncz Árpád nevét fogja viselni. A névváltoztatást a XIII. kerületi polgármester kezdeményezte, mivel a kerület érintett városrészének hivatalos neve 2016 szeptembere óta Göncz Árpád városközpont, amit a Fővárosi Közgyűlés el is fogadott.

Göncz Árpád halála után a XIII. kerület vezetői kezdeményezték, hogy városrész elnevezésével illik örökre térképre helyezni Göncz Árpádot. A fővárosi önkormányzat jóváhagyása után pedig 2016 szeptember 27-én ünnepélyesen át adták a Göncz Árpád városközpontot, amely magába foglalja:

  • az Árpád híd autóbusz-állomást,
  • a Országos Rendőr-főkapitányság központját, a rendőrpalotát,
  • a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatóság Állampénztári Irodáját,
  • a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületét

Az M3-as metró felújított északi szakaszának múlt átadása után azonban az látszott, hogy az Árpád hídi megálló átnevezéséből mégsem lett semmi. Pedig a rekonstrukcióról szóló, 2018 januárjában bemutatott látványterveken láthatóak voltak az új állomásnevek, a BKV Zrt. is megerősítette az átnevezéseket. Az erről szóló közleményben egyébként a BKV még hangsúlyozta is, hogy a névváltoztatás a felújítás apropóján külön költségek nélkül valósítható meg, mivel a tájékoztató elemek teljes cseréje megtörténik.

Az elmaradt átnevezésről szóló írásában a Magyar Narancs emlékeztet, hogy a Fidesz-alapító publicista Bayer Zsoltot korábban egyenesen megdöbbentette az átnevezés híre. Az Echo TV Sajtóklub című műsorában egyértelmű állásfoglalása szerint közölte, hogy mindezt nem szabad megengedni, ha ez megtörténik, oda kell menni és le kell verni a táblát. „Gyerekek ne legyen, és ha majd kiírják az Árpád helyére, hogy Göncz, oda kell menni és le kell verni!” –mondta akkor.

Szintén a Magyar Narancs hívja fel a figyelmet arra, hogy az Újpest-Városkapu megálló átnevezése sem történt meg, utóbbit az előzetes átnevezési terv szerint az utasok könnyebb tájékozódása miatt Újpest vasútállomásra keresztelték volna. Egyedül az évtizedekig helytelenül használt Újpest-Központ elnevezést írták át Újpest-központra, valamint az Újpest-Városkaput Újpest-városkapura.

 

Emlékezetes, hogy a tavalyi országgyűlési választási kampányban a XIII. kerületi fideszes jelölt, Harrach Tamás tűzte zászlóra a metrómegálló átnevezésének megakadályozását.

A Momentum aktivistái átmatricázzák az Árpád hídi metrómegálló feliratát. Fotó: Momentum

A Momentum közleményében leszögezi, hogy  fontosnak érzik, hogy őrizzék Göncz Árpád a magyarokért, a magyarságért sokat tett személyek emlékét – és azt is, hogy

„ha már egyszer valamit megígérnek, akkor ne Bayer Zsoltok és más fideszesek elfogadhatatlan reakciói miatt ne tegyék meg azt.”

(Mérce, Magyar Narancs, Index)

 

Címlapkép: A Momentum aktivistái átmatricázzák az Árpád hídi metrómegálló feliratát. Fotó: Momentum