Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mekkában klezmert: Angyalföldön riogat Göncz Árpád nevével a helyi Fidesz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Új lendületet kívánt adni az angyalföldi kultúrkampfnak Harrach Tamás XIII. kerületi fideszes országgyűlési képviselőjelölt tegnapi vlogbejegyzésével. A politikus a videóval azonban a parlamenti szék helyett sokkal inkább az angyalföldi Don Quijote címre pályázik: a bejegyzésből kiderül, hogy a kerületi fideszes testület az Árpád hídi metrómegálló „Göncz Árpád városközpont” névre való átkeresztelésének megakadályozását tűzte zászlajára – mindezt a még kevés álló baloldaldali fellegvárak egyikében. Mindeközben ráadásul a fővárosi önkormányzat szerint a felújított állomások elnevezéseiről még nincs is végleges döntés.

A videó rövid bemutatkozással indul, majd a XIII. kerület egyik parkjában sétáló Harrach az angyalföldi Fidesz értékrendjét summázza: eszerint ők azokban az emberekben hisznek, akik maradandó életművükkel az ország gyarapodásához. A következő snittben aztán egy kisebb lóugrással a szoborparkban találjuk magunkat, szintén Harrach Tamás így folytatja:

„A baloldal rendszerváltás előtti vezéralakjait kiszanálták. Már a múzeumok és pincék mélyéről hirdetik a modernitást és a haladást.”

Majd egy huszárvágással egy kalap alá veszi a komplett baloldalt, a szoborpark „lakóit”, valamint Horn Gyulát és Göncz Árpádot:

„A demokráciába való átevickélést követően új hősökre volt szüksége szocialista barátainknak. Így került Angyalföldre Horn Gyula szobra, és így neveztek el egy városrészt a néhai SZDSZ-es Göncz Árpádról.”

Harrach aztán a tárgyra tér:

„Az angyalföldi szocialisták – új hőseikre rátalálván – neofita lelkesedéssel ismét szeretnék a magyar múltat végképp eltörölni, helyére pedig az SZDSZ-es, MSZP-s szimbólumokat ültetni. Most az Árpád honfoglaló vezérről elnevezett metrómegálló van útban”

– noha a megállót az Árpád hídról nevezték el (a szerk.).

„Mi, angyalföldi Fideszesek , elfogadthatatlannak tartjuk Magyarország hőseinek semmibe vételét, felszólítjuk a baloldalt, tiszteljék jobban nagyjainkat, és ne próbálják meg megváltoztatni a metrómegálló nevét.”

– zárja mondandóját az elszánt képviselőjelölt.

Mint ismert, az Árpád híd állomás a felújítás után azért viselné a Göncz Árpád városközpont nevet, mert a Fővárosi Közgyűlés döntésének értelmében ez az érintett városrész hivatalos neve immár 2016 szeptembere óta. Akkor az avatóünnepségen  Kéri László politológus úgy vélekedett a névadásról, a XIII. kerületben szerinte egyszerre van jelen a „nyugtalan, újlipótvárosi, liberális zizegés”, illetve az „angyalföldi, szolidáris, alul levőket segítő, proli” világ, a két területet pedig az új városközpont választja el. Ez azért szimbolikus, mert Göncz Árpád olyan politikus volt, aki a két világot képes volt ötvözni.

Ma a Magyar Idők kérdésére a fővárosi önkormányzat azt mondta, hogy még nincs végleges döntés az új megállók nevéről, és a BKK honlapjáról is eltűnt az állomásátnevezésekről szóló korábbi közlemény, bár a látványterveknél még  Göncz Árpád városközpont név szerepel.

Nem Harrach Tamás volt az első fideszes, aki a szívére vette a metróállomás átkeresztelését. Bayer Zsolt hétfőn az Echo TV stúdiójában szembesült a névváltoztatással. A Fidesz-alapító publicista szerint „ezt nem szabad megengedni, ha ez megtörténik, oda kell menni,

és le kell verni a táblát.”

Hogy mennyire lehetetlen küldetésnek tűnik Angyalföldön kampányfogásként kulturális harcot kezdeményeznie egy fideszes képviselőnek, azt valamelyeset illusztrálja a szintén XIII. kerületi Lukács György-szobor tavalyi, a jobbikos Tokody Marcell javaslatára történt elszállítása. Bár az emlékművet végül eltávolították, a döntést heves szervezett ellenállás követte a nemzetközi és hazai, nem utolsó sorban XIII. kerületi kötődésű értelmiség körében.