Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz tíz évvel ezelőtti programjával várták Orbánt kampánynyitója előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz 10 évvel ezelőtti programpontjaiból idézett Ujhelyi István és Tordai Bence az MSZP-Párbeszéd szövetség képviseletében pénteken délután a Bálna előtt. A helyszín és az időzítés nem volt véletlen: 2009 óta először ugyanis 15 órától választási programbemutatót tart a Fidesz a Duna-parti épületben, az ellenzéki politikusok pedig az eseményre szállingózó vendégeket fogadták egy „Európa vagy Orbánisztán?” feliratú transzparenssel, valamint sajtótájékoztatót is tartottak.

Mint azt a kormányközeli Magyar Nemzet megírta, a Fidesz mai európai parlamenti választási kampánynyitóján, a Parlamenti szalon című rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, amelyen ismertetik a Fidesz európai parlamenti választási programját. Ebben jól értesült lap szerint várhatóan kiemelt szerepet kap a nemzeti szuverenitás kérdése, a migráció elleni küzdelem, a keresztény kultúra védelme, illetve az unió intézményrendszerének megújítása.

Orbán Viktor „politikai szélkakasjellegét” próbálta illusztrálni a programbemutató előtt Tordai Bence és Ujhelyi István, akik sajtótájékoztatójukon előre vetítették, hogy miután Orbán annak idején „ifjúkommunista, majd a liberális internacionálé alelnöke volt, és később elment az európai konzervatívok irányába”, a mai napon valószínűleg egy újabb pálfordulás tanúja lehet a magyar közélet.

„Viccesnek is mondhatnám, de inkább tragikus, hogy hogyan változott meg tíz év alatt a Fidesz politikája”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Ujhelyi azt is elmesélte, előző éjszaka MSZP-s aktivisták „Jön a diktátor” feliratot festették a Bálna körül körben az aszfaltra, de csodák csodájára néhány óra alatt sikerült eltüntetni a firkákat.

Az MSZP EP-listavezetője aztán a Fidesz eddigi utolsó, 2009-es európai parlamenti választási programjából idézett, azt demonstrálva, hogy mekkorát fordult a világ a tíz évvel ezelőtti Fidesszel és Orbán Viktorral.

„Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére, az alapelvek betartására késztesse, enélkül nincs Európa. [..] Elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat csorbító felhatalmazást adjunk”

– idézte többek között a fentieket is Ujhelyi a Fidesz elnökétől, majd rámutatott, a Fidesz EP-listavezetője, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Orbán pont azért nem akar ma csatlakozni az Európai Ügyészséghez, mert a szuverenitásunkat féltik.

Ezután további ellentmondásokra hívták fel a figyelmet Tordai Bencével a 2009-es program és a ma hangoztatott elvek között:

Fotó: Mérce

Tordai Bence „Fidesz-magyar szótárral” készült a ma várhatóan elhangzó orbáni programpontokhoz: szerinte például ha Orbán a nemzeti szuverenitást félti, arra gondol, hogy az Európai Ügyészség veszélyezteti a Fidesz hatalmi érdekeit, de ugyanez igaz más európai vívmányokra, például a Szociális Pillér intézkedéseire is. Amikor pedig Orbán a bevándorlás problémájáról beszél, azt azért teszi, hogy elfedje a kivándorlás problémáját, és ismét a félelemkeltéssel vegye rá arra az embereket, hogy a Fideszre szavazzanak.

A sajtótájékoztató teljes egészében megtekinthető az alábbi videón: