Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogadta az Országgyűlés a családvédelmi akciótervet, az MSZP módosítóit lesöpörte a kormánypárti többség

Ez a cikk több mint 2 éves.

176 igen és 10 nem-szavazattal, 6 tartózkodás mellett, nagy többséggel fogadta el ma az Országgyűlés Orbán Viktor „Családvédelmi Akciótervét”, azaz hivatalos nevén „a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról” szóló törvényt.

A T/5132 számon bejegyzett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslathoz az MSZP képviselőcsoportja három módosítót nyújtott be, ezek a már Orbán által belengetett kedvezményekhez csatolnák a széleskörű lakbér-támogatást és a minimálnyugdíj emelését is.

Ezeket a módosító javaslatokat azonban a kormánypárti, kétharmados többség 132 nemmel, 56 igen ellenében, illetve a másik két módosító javaslat esetében 134 nem szavazattal, 54 ellenében elutasította.

Bangóné Borbély Ildikó még egy március 27-én, az ELTE jogi karán Novák Katalin államtitkárral lefolytatott vitán ígérte meg, hogy a szocialisták megszavazzák a családvédelmi akciótervet, cserébe csak azt kérik, a kormány is támogassa ehhez fűzött módosító javaslataikat.

Novák erre viszont csak annyit válaszolt, „nem fogjuk támogatni a szocialisták bukott családtámogatási rendszerét.”

A számok tanúsága szerint azonban az MSZP-frakció mindezek ellenére is támogatta a végül eredeti szövegével elfogadott törvényjavaslatot.

Orbán Viktor évértékelőjében hirdette meg az akkor még hétpontos családvédelmi akciótervet. Ennek legfontosabb részei a CSOK kiterjesztése, a családosok jelzáloghiteleinek bizonyos feltételek mellett való átvállalása, négy gyermek után a nőknek járó SZJA-mentesség és a hétszemélyes családi autókra járó támogatás voltak.

Arról, hogy miért csupán a gazdagabb magyaroknak jó mindez, Pap Szilárd István itt korábban már írt. Arról pedig, hogyan erősíti fel a jobboldali akcióterv még inkább az egyenlőtlenségeket a magyar társadalomban, Betlen Anna cikke nyújt kimerítő magyarázatot.

 

Címlapkép: parlament.hu