Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szavazatszámlálás felénél egy humorista vezeti az ukrán elnökválasztás első fordulóját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Frissítés (7:40): A szavazatok 50,36%-os feldolgozottságánál Zelenszkij magabiztosan vezet: ő a jelen állás szerint a szavazatok 30,20%-át, Porosenko 16,65%-ot, Timosenko pedig 13,08%-ot kapott.

A korai exit pollok alapján Volodimir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő juthatnak be az ukrán elnökválasztás második fordulójába.

Beregszász, 2019. március 31.
Nemzeti színû szavazófülkékben adják le voksukat szavazók a beregszászi mûvelõdési házban kialakított szavazóhelyiségben az ukrán elnökválasztás elsõ fordulójának napján, 2019. március 31-én.
MTI/Nemes János

A készített felmérés szerint

  • Zelenszkijt a választók 30,4 százaléka támogatta,
  • Porosenko, a nyelvtörvényt és az oktatási törvényt pártoló jelenlegi elnök a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg,
  • a harmadik helyen pedig a narancsos forradalom egyik emblematikus alakja, a nyugdíjak emelésével kampányoló korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel.

A sorrendről minimális százalékpontnyi eltéréssel hasonló eredményt hozott az 1+1 televízió, illetve a 112.Ukrajina és a NewsONE tévécsatornák és a Szocisz közvélemény-kutató központ felmérése is.

Az urnák helyi idő szerint reggel 8 órakor nyíltak, és este 8-kor zárultak.

Zelenszkij korábban „A nép szolgája” című népszerű tévéműsorban alakított egy történelemtanárt, aki véletlenek sora után Ukrajna elnöke lett. Magát leginkább Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz szereti hasonlítani, és markánsan elit- és korrupcióellenes, azonban markáns politikai irányt és javaslatokat nem fogalmazott meg – indulásának bejelentését is szimbolikusan szilveszterre időzítette.

„Új élet kezdődik, korrupció és kenőpénz nélkül. Egy új országban, a változások országában. Mi ebben bízunk” – mondta az Ukajinszka Pravda hírportál szerint újságíróknak Zelenszkij a választás napján. A jelöltek népszerűségi listáját heteken át vezette magabiztosan a humorista.

Ahogy Szergej Movcsan, a Political Critique ukrán oldalának szerkesztője és újságírója Mércén is megjelent cikkében kifejtette, habár a népesség túlnyomó többsége élesen elutasítja az állami vállalatok privatizációját, a föld árucikké tételét, a gyógyszeripar és az oktatás piacosítását és a vagyoni egyenlőtlenségeket, valamint őszinte megvetést táplál az oligarchákkal szemben, mégsincs Ukrajnában olyan politikai erő, amely ezeket az elégedetlen hangokat képviselné.

„Ukrajnában az a helyzet állt elő, hogy a lakosság körében legnépszerűbb gondolatok háborúról és gazdaságról egyben a leginkább hiteltelenítettek is. A leginkább vágyott és legszigorúbban tiltott gyümölcsök. A vágy tárgyát akkor és azáltal tiltják le, amikor baloldaliként azonosítják. Amíg ez nem történik meg, addig a baloldali gondolatokkal szabadon garázdálkodnak mindenféle populisták, a szélsőjobbtól a tőkésekig.”

A rendőrség közlése szerint 39 ezer rendőrt vezényeltek ki a szavazókörökhöz a rend biztosítására. Csernyihiv megyében egy férfi Molotov-koktélt dobott az egyik szavazókörben a fülkébe.

Az OPORA és a CSESZNO választásokkal foglalkozó ukrán civil szervezetek pedig már az urnák megnyitása után nem sokkal jeleztek néhány szabálysértést. Két szavazókörben, Voliny, illetve Rivne megyében nem engedték be az OPORA megfigyelőit a nyitás előtti reggeli választási bizottsági ülésre. Volt néhány szavazókör, amelyik késve nyitott ki, volt, ahol túl korán nyitották ki a szavazólapokat tartalmazó széfet, illetve olyan szavazókör is, amelyik nem kapott elég szavazólapot. Zsitomir megyében egy szavazókörben személyigazolvány nélkül szavaztak. Néhány helyen rejtett agitációt is feljegyeztek.

A hivatalos eredményekre még várni kell, ugyanakkor jelenleg úgy tűnik, hogy Zelenszkij és Porosenko mérkőzik meg az elnökválasztás második fordulóján, amelyet április 21-én tartanak majd meg az országban.

(MTI, Hromadske, Guardian)