Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olasz katolikus lap szólt vissza Nováknak: „A család nem lehet a nacionalista politika eszköze”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken az észak-olasz Veronában vette kezdetét a XIII. Család Világkongresszus, a World Family Congress (WCF) névre hallgató szélsőjobboldali, abortusz- és melegellenes nemzetközi szervezet rendezésében. Az OpenDemocracy portál épp a napokban közölt többrészes tényfeltáró anyagot a szervezetről – az anyagok állítása szerint amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns fundamentalista szervezeteke a WCF hálózatain keresztül dollármilliókat költenek európai (köztük magyar) szélsőjobboldaliak és „családvédők” sztárolására.

Magyar politikus már többször is felszólaltak a WCF rendezvényein, családkonferenciájukra 2017-ben Budapesten került sor, ahol Orbán Viktor kormányfő is felszólalt.

A pénteken kezdődött veronai rendezvényen nyitó sajtótájékoztatóján felszólalt Novák Katalin családügyi államtitkár is, aki a sajtóbeszámolók szerint nemcsak a magyar családpolitika eredményeivel büszkélkedett, de kiadósat migránsozott is. Az olasz Open szerint arról beszélt, a migráció „komoly fenyegetést” jelent Európára, az európai kultúrára, amit az államtitkár szerint „meg kell védenünk”, ebben pedig Magyarország és Olaszország partnerek.

(A konferencia másik sztárvendége a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, Matteo Salvini, akivel közös panelbeszélgetésen is részt vesz Novák szombat délután.)

Az Azonnali összefoglalója szerint Novák szavai még az olasz katolikusok körében sem aratott osztatlan sikert. A portál hivatkozik az Avvenire katolikus napilap cikkére, amelyben azt írják,

„[a] család nem lehet a nacionalista politika eszköze”,

és nem szabad arra használni, hogy kiiktassuk a szolidaritás, elfogadás és tisztelet értékeit.

Az Olasz Püspöki Konferencia tulajdonában lévő, a katolicizmus progresszív irányzatát képviselő lap ugyanakkor elismeri a magyar kormány érdemeit a családpolitika területén.

Az Azonnali arra is emlékeztet, a családpolitikai konferenciától Salvini miniszterelnöke, Giuseppe Conte, illetve koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom is elhatárolódott, mondván az esemény csupán Salvini találkozója fideszes és putyinista körökkel.

A rendezvényen Novák és Salvini mellett felszólal Massimo Gandolfini, az egykori fasiszta törpepárt, a Destra volt politikusa, abortuszellenes aktivista; Lucy Akkelo, a homoszexualitás betiltásáért dolgozó ugandai politikus; illetve Alekszej Komov orosz aktivista is, aki a feltételezések szerint Putyin körei és az amerikai neoprotestáns „családvédők” közötti egyik kapocs.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi