Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerikai fundamentalisták támogathatják a Fideszt és a szélsőjobboldalt az EP-választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az már eddig is ismert volt, hogy Novák Katalin szociális- és családügyi államtitkár többször is előadott a radikálisan homofób, az Egyesült Államokban a Southern Poverty Law Center által csak „gyűlöletcsoportként” számon tartott World Family Congress (WFC) hálózat európai fórumain. Sőt, egyszer még Orbán Viktor is a Budapesten megtartott egyik konferenciájukon éltette a „Róma-Varsó” illiberális tengely kialakulását 2017-ben.

Az Open Democracy tegnap este közzétett, párostényfeltáró anyaga azonban azt is bebizonyítja,

a Donald Trump elnököt támogató, ultrakonzervatív, neoprotestáns körök dollármilliókkal támogatják a szélsőjobboldali magyar, lengyel és olasz kormányt, valamint más, nyugat-európai szélsőjobboldali és fasiszta mozgalmakat, hogy minél jobb eredményt érjenek el a májusi EP-választáson.

Az eddig rejtőzködő lobbierő központi szereplője a WFC hálózat, sok pénz, esemény, fórum és egyeztetés az ő égiszük alatt megy végbe. Mivel azonban az USA-ban a civil szervezeteknek közzé kell tenniük évente mennyi pénzt költenek el külföldön, ezeket kikérve az oknyomozó újság megtudta,

legalább 51 millió dollár (14,5 milliárd forint) „sötét kampánypénzt” fizettek ki Európában 2008 óta ezek a szervezetek az európai szélsőjobboldal számára.

Az összeg nem lehet teljes, ugyanis míg a civileknek bejelentési kötelezettségük van, addig ez az amúgy is adómentességet élvező, bejegyzett egyházakra nem érvényes, ezeken keresztül tehát még több „sötét pénz” áramolhat Európába.

Ezeknek legnagyobb része „családi értékek”-kampányokra ment el, amelyeknek keretében a szexuális felvilágosítás korlátozását, a meleg, leszbikus és biszexuális emberek jogainak jelentős megnyirbálását és az abortusz minél szélesebb körben való tiltását szeretnék elérni Európában, illetve azt, hogy ezeket a követeléseket minél több szélsőjobbos európai mozgalom, kormány vállalja fel.

Ezenkívül a vallásos, keresztény intézmények államokon belüli minél nagyobb hatalmát is el szeretnék érni.

Az egyik legnagyobb ultrakonzervatív donor a szervezetek mögött Jay Sekulow, Donald Trump elnök személyes ügyvédje, akárcsak Steve Bannon új, római székhelyű „intézetének” néhány adományozója. Több, pénzt küldő intézmény is szorosan kapcsolódhat az amerikai kapitalista fundamentalista olajmilliárdos fivérek, Charles és David Koch alapítványaihoz. A Kochok szélsőségesen konzervatív, az államok leépítését és a gazdagok adóinak eltörlését támogató republikánus Tea Party mozgalmat is finanszírozták.

Az Open Democracy legalább 12 olyan, amerikai keresztény fundamentalista szervezetet talált, akik ügyvédek és politikai aktivisták garmadáját, kormányfőket, minisztereket és még hittérítőket is pénzeltek az elmúlt 11 évben abból a célból, hogy ezeknek a szervezeteknek a befolyását Európára is kiterjesszék.

Ábra: OpenDemocracy.net

Az egyik legnagyobb hozzájáruló, a baptista, antikommunista prédikátorról elnevezett Billy Graham Alapítványt az alapító fia, az apjánál jóval jobboldalibb Franklin Graham elnököli. Őt a cikk által feltárt tények szerint nemcsak Trump elnökhöz, hanem a Kremlhez is remek kapcsolatok fűzik. Franklin Graham szerint ugyanis a melegházasság „a Sátán terve” az emberiség ellen, és szerinte semmiféle összeg nem drága ennek megállításához.

Trumpot Graham „a keresztény hit védelmezőjeként” írta le egy alkalommal, aki szerinte a „sátáni és gonosz iszlám vallás” elleni megmentő. Nemrég Graham Putyin kormányának olyan tagjaival is találkozott, akik az USA-ban feketelistán vannak, erről a moszkvai útjáról később azt állította, maga Mike Pence alelnök adott rá neki különengedélyt. Arról viszont nem beszélt, miről tárgyaltak itt.

„Családvédelmi” konferenciák a melegek jogai és az abortusz ellen

A második oknyomozó anyagban az OpenDemocracy újságírói azt is feltárták, ennek a pénznek a nagy részét a már említett WCF hálózaton keresztül költötték el az amerikai vallási fundamentalisták.

A konferenciát idén, az EP-választások előtt Veronában, Olaszországban rendezik meg, és Novák Katalin államtitkár is itt szólal fel. Azonban még szembetűnőbbek az összefüggések, ha azt nézzük, miféle csoportba is keveredtek bele a magyar miniszterek és államtitkárok.

Miközben a szélsőjobboldal szereti azt hirdetni, kezdeményezései a „népből jönnek”, a WCF egy félig titkos hálózatként eddig 7 vatikáni bíborost, számos európai arisztokratát, milliárdost és vezető politikusokat tudhatott előadói sorában.

Ezeket a konferenciákat az OpenDemocracy forrásai úgy írják le, mint ahol

„a szélsőjobb találkozhat a vallásos fundamentalistákkal, és olyan kampányokat találhatnak ki, amelyek a nők, gyermekek és szexuális kisebbségek emberi jogait tüntetnék el”

Az is feltűnhet a magyar olvasónak, hogy a WCF által lobbitevékenységében elősegített fő téma a „hagyományos, keresztény család” és a „gyermekszülés mint hagyományos” női társadalmi feladat.

Ez egy az egyben visszaköszön a magyar kormányban éppen a konferencián rendszeresen résztvevő Novák Katalin által meghirdetett 2018-as „Családok éve” céljaival, vagy az éppen februárban Orbán által belengetett „Családvédelmi akcióterv” leírásával is.

A probléma csak az, hogy az elsőre ártatlanabb „családpártiság” itt valójában a WCF nemzetközi szervezet amerikai, milliárdos donorjainak céljait rejtheti. Ezek között pedig a homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatának eltörlése ugyanúgy szerepelhet, mint az abortusz korlátozása vagy betiltása.

Bíborosok, európai arisztokraták és a magyar kormány az emberi jogok ellen / Ábra: OpenDemocracy.net

Novákon kívül az OpenDemocracy gyűjtése szerint 2017 óta 12 magyar kormánytag vett részt a WCF konferenciáin, köztük Palkovics László mostani innovációs miniszter, Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár, Balog Zoltán volt emberi erőforrás-miniszter, Soltész Mikós volt államtitkár, és Fülöp Attila, ugyancsak EMMI-államtitkár is.

Rajtuk kívül az olasz szélsőjobboldali Matteo Salvini pártjának prominens tagjai, az egykori spanyol Franco és portugál Salazar katonai diktatúráit támogató, ottani arisztokrata családok sarjai, valamint a Vatikán külügyi titkára is többször megjelent a tanácskozásokon.

A szervezet másik, lényeges fókuszpontja az, hogy a szekuláris, vallástól független európai és brit oktatásban bevett szexuális felvilágosítást megakadályozzák. Magyarországon pedig a napokban éppen Dúró Dóra, az elvileg ellenzéki, de a kormány médiájával rendkívül szívélyes kapcsolatot ápoló, Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője vetette fel a szexuális oktatás visszaszorítását, mivel az „homoszexuálissá nevelheti” a gyerekeket.

A konferenciáról és résztvevőiről az oknyomozó anyagok szerzői megkérdezték az Európai Parlamentet is, ahol számos képviselő „sokkolónak” nevezte a cikk által bizonyított amerikai szélsőjobboldali befolyást az európai politikára, 40 EP-képviselő pedig közösen kéri az Európai Bizottság átláthatósági biztosát, Frans Timmermans holland szocialista képviselőt, azonnal vizsgálja ki az említett szervezetek anyagi helyzetét és befolyásának mértékét a májusi választások előtt.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos