Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány nem kommentálta, hogy Fidesz-közeli rendezvényszervezők hajóján gyűltek össze a nemzetközi nácik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője március 11-én. A 24.hu által kiszúrt parlamenti kérdést, ugyan nem Orbán, de még csak nem is Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, hanem államtitkára, Dömötör Csaba válaszolta meg, anélkül, hogy a felvetett kérdésekre valódi választ adott volna, helyette pedig az ellenzéki Jobbik és a baloldali pártok kapcsolatát fejtegette.

Tordai kérdésében hosszan idézi a Mérce esetről beszámoló cikkét, melyben közzétettük:

február 9-én szélsőjobboldali, többek között a német titkosszolgálat által is megfigyelés alatt tartott nyugat- és közép-európai szervezetek közösen emlékeztek meg az 1945-ös német-magyar kitörésről egy fideszes rendezvényeket szervező üzleti kör által birtokolt hajón, a Zsófia főhercegnén.

Tordai miniszerelnökhöz intézett kérdése így hangzott:

„A Fidesz szélsőjobbra tolódása, a nemzetközi széljobbos pártokkal való kapcsolatkeresés idején már az is elfogadható, hogy a fideszes cégháló tagjai neonáci rendezvényeket látnak vendégül?”


Dömötör Csaba azonban a felvetett kérdésekre csupán annyit válaszolt:

„Arról szeretném tájékoztatni, hogy az Ön által feltett kérdés nem érint kormányzati feladat- és hatáskört.”

Majd fontosnak tartotta Tordai számára – több, fideszes parlamenti felszólaláshoz hasonlóan – felidézni a hozzájuk mostanában közeledő Jobbik jobboldali-radikális és antiszemita múltját is:

„Egyúttal azt javasoljuk, hogy ha ennyire szívén viseli a szélsőségek elleni küzdelmet, akkor mindenekelőtt vizsgálja meg jobban az új szövetségesük ezzel kapcsolatos nézeteit. Önök ugyanis egy olyan párttal borultak össze, amelyiknek jelenlegi elnökhelyettese a zsidó képviselőket listázta volna, egyik korábbi országgyűlési képviselője, jelenleg regionális igazgatója pedig a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe köpött és ‘kamukausztnak’ nevezte a népirtást.”

Érdemi választ így a kormánytól Tordai nem kapott arra, mit gondol a kormány arról, hogy a Fidesz pártalapítványának és kiemelt állami cégeknek (például MVM) is rendezvényeket biztosító Vida-Entera Kft. tulajdonosi köre jónak látta, ha a cikkben említett kifejezetten az erőszakot is éltető, valamint radikálisan zsidóellenes szervezetek rendezvényeit is befogadja a hajójára, főleg miután a rendőrség a rendezvényt korábban nem engedélyezte közterületen.

A „Kitörés Napja” mellett megrendezett „Becsület Napja” programjával kapcsolatban korábban mi a cégek tulajdonosait is megpróbáltuk elérni, de ők eddig szintén nem válaszoltak kérdéseinkre.

Címlapkép: Mérce