Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azonnali béremelést követel a Jobbik a szociális szektorban dolgozók számára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Áldozat, lemondás és empátia, ezek jellemzik leginkább a szociális dolgozók mindennapjait- mondta el Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője az EMMI előtt tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Fotó: Mérce

A Jobbik a területen dolgozók egy több ezres csoportjának (Szociális Dühöngő) a felhívására készült, személyes tapasztalatokból összeállított nyílt levelet próbált átadni néhány nappal ezelőtt a minisztériumnak, azonban sem Kásler Miklós miniszter, sem Rétvári Bence államtitkár nem fogadta őket.

Stummer felmutatott egy nyomtatott papírt „134 600 Ft” felirattal, amely egy átlagos fizetésnek mondható a szociális munkások között. Kiemelte, hogy a területen dolgozók anyagi megbecsültsége a béka feneke alatt van, pedig egy ember négy másik munkáját végzi, és a munkaidő nem órában meghatározott, hanem látástól vakulásig tart.

Ezek az emberek csak azért nem hagyják ott a szakmájukat ilyen feltételek mellett, mert az élet hívta őket oda, és felelősségtudatosak, és mert nem lenne senki, aki lekapcsolná utánuk a villanyt, ha ők is elmennek – mondta.

A szociális szféra dolgozóit mindenki cserben hagyta, aki az utóbbi harminc évben ígért nekik bármit – folytatta –, ez alól pedig nem kivétel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a programja sem, amelyben szerepelt az a mondat is, hogy „szociális dolgozók munkájának becsületét haladéktalanul vissza kell adni” – a képviselő szerint ebből vajmi kevés valósult meg az utóbbi 9 évben.

Stummer szerint radikális és érdemi béremelésre, a jelenlegi összegek megduplázására van szükség a területen, és legkésőbb hétfőn át is fogják adni a szociális munkások levelét az Országgyűlésben Kásler Miklósnak, vagy államtitkárának, Rétvári Bencének, mert „ez a minimum, amivel egy ellenzéki képviselő tartozik ezeknek az embereknek azért az emberfeletti és rengeteg munkáért, amit letesznek minden áldott nap közös hazánk asztalára”.

Mi is írtunk róla, hogy januártól a szociális területen dolgozók közül kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből adódóan keveseknek 15-16 év munkaviszonnyal 19.500 forinttal nőtt a bére, másoknak pedig 23-24 év munkaviszonnyal 608 forinttal, sokaknak pedig ennyivel se. A dolgozók által feltöltött képekből pedig világosan látszik, hogy havi nettó keresetükből gyakorlatilag lehetetlenség megélni. Ennek tükrében pedig nem meglepő, hogy a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete annak ellenére, hogy az EMMI kollektív szerződést és ütemezett béremelést ígért a szociális dolgozóknak, addig sztrájkkészültséget tart fenn, amíg a kormány nem teljesíti bérfejlesztési ígéreteit.