Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne vegyék el az otthonukat, követeli a fóti gyermekönkormányzat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A fóti Károlyi István Gyermekközpont honlapján is megjelent az a 10 pontos követelés, amelyet a központ gyermekönkormányzata, tehát maguk az érintettek fogalmaztak meg a gyermekközpont áthelyezése és a lakók szétosztása ellen.

A honlapon azt írják, hogy a Károlyi István gyermekközpont vezetése és személyzete kifejezetten a központban lakó gyermekek és fiatalok kérésére publikálja a 10 pontot honlapján, amelyben a kormányzati tervekkel szemben a következő követeléseket fogalmazták meg:

  1. Szeretnénk megfelelő tájékoztatást
  2. Ne a tévéből és iskolából halljuk, hogy mi lesz a sorsunk
  3. Nekünk gyermekekeknek mindig azt mondják, hogy MI vagyunk a legfontosabbak
  4. Hát kérjük, ne nézzenek levegőnek, tárgynak, diszletnek!
  5. Ne vegyék el az otthonunkat!
  6. Hagyják tovább élni a „Gyermekvárost”!
  7. Építsenek ide új, fenntartható családotthonokat, játszótereket, iskolákat!
  8. Óvják a nevelőinket, gondozóinkat, védjék a munkájukat!
  9. Mondják meg, hogy ezért nekünk mit kellene tennünk!
  10. Mi is segíteni szeretnénk

A követelések végén hangsúlyozzák, hogy azoknak „akiknek nincs családjuk” a legfontosabb egy biztos pont, egy otthon, „ahová hazajöhetünk.”

Az 1848-as márciusi, 12 pontot formázó követeléslista azzal a felszólítással zárul:

Szabadság, Egyenlőség, Testvériség!

A Károlyi István Központ honlapján azt írja, a médiában megszellőztetett, a Gyermekközpont gyakorlati felszámolását, és az ott jelenleg lakók által hagyományosan, még a Gyermekváros idejéből származó hagyomány szerint megalakított önkormányzata kifejezett kérésére publikálta.

Mellette szerepel a Gyermekközpont vezetőségének azon tájékoztatása, mely szerint miután Fülöp Attila államtitkár március 13-án maga is látogatást tett a központban, Kádas István igazgató szerint a kormány nevében részére határozottan kijelentette,

„legfontosabbak a gyermekek, tehát semmi sem fog történni, ami nem felel meg a gyermekeknek, fiatal felnőtteknek…”

Mindez azután történt, hogy a Fóti Gyermekközpont bezárási terveit követően március 5-én Szél Bernadett országgyűlési képviselő a parlament folyosóján kapta el, és vonta kérdőre az üggyel kapcsolatban Fülöpöt. Azt kérdezte tőle, mégis mit terveznek, mi igaz a felröppent hírekből, amelyek szerint a most otthont adó kastélyból a lakókat egyszerűen „szétosztanák” más intézményekbe, és esetleg az épületet is újrahasznosítanák.

Fülöp Attila akkor csak annyit válaszolt az ellenzéki képviselőnek:

„A fóti gyermekotthonban lévő gyerekek elhelyezését eddig is megoldottuk, és ezután is meg fogjuk oldani. A gyerekek védelmében. A gyermekvédelemben lévő gyerekekről van szó, ezért kezdtünk bele abba a nevelőszülői kampányba, ami a legjobb a gyerekek részére. Meggyőződésünk, hogy a gyerekeknek akkor a legjobb, ha családoknál vannak. Ha nem családoknál vannak, akkor pedig azt gondolom, azokban az otthonokban a legjobb a gyermekeknek, amelyek nem elzárva vannak egy településtől.”

Ugyanakkor azt sem akkor, sem most nem volt hajlandó kijelenteni az államtitkár, hogy nem zárják be a fóti intézményt.

‼️❗️Rendhagyó interpelláció a parlamentben! A fóti gyermekotthonért felelős államtitkár, Fülöp Attila nem volt hajlandó fogadni, ezért arra használtam a parlamentet, amire való: kérdést tettem fel a kormánynak. 🔥 Elképesztő lett a vége: nézzék meg a jelenetet, és győződjenek meg róla a saját szemükkel, hogy az állami gondozásban élő gyermekek olyan döntéshozóknak vannak kiszolgáltatva, akik egyáltalán nem állnak ki értük, és csak a legnyomorultabb propagandát tolják.➡️ Először arról beszélt az államtitkár, hogy nevelőszülők kellenek a fóti gyerekeknek — mintha nem tudná, hogy a fóti speciális szükségletű gyerekek a legsúlyosabb helyzetben levő fiatalok, akik már több nevelőszülőt és gyermekotthont is megjártak, és egy szakértői bizottság mondta ki róluk, hogy máshol nem nevelhetők. ➡️ Ezután arról beszélt az államtitkár, hogy a gyermekeknek különben sem jó, ha a településtől elzárva élnek — mintha nem tudná, hogy a fóti gyermekközpont a város szívében egy mindenki számára nyitott parkban működik, korszerű otthonokban. Ezzel szemben a kijelölt helyek olyan régi tömegotthonok, amelyek már most is a törvényi létszám felett működnek, elszigetelve a közösségtől.Tovább folytatom a harcot a fóti gyermekekért és dolgozókért, Fülöp Attilának pedig felajánlom, hogy jöjjön el velem Fótra és a többi otthonba. Találkozzon a valósággal is, mielőtt gyermekek sorsáról dönt! A kormánynak meg üzenem, jobban teszik, ha elvégzik a munkájukat és válaszolnak a kérdéseimre, mert így vagy úgy, de úgyis elkapom őket.

Gepostet von Szél Bernadett am Dienstag, 5. März 2019